10 curiozitati despre bere

gustul, aroma si culoarea, dar si faptul ca o putem consuma cu prietenii in orice circumstante: la o petrecere, atunci cand iesim in oras sau in confortul propriei locuinte. Insa cat de multe stim, de fapt, despre aceasta bautura?

Iata cateva curiozitati despre bere care pe care, cu siguranta, nu le stiai pana acum:

1.Adevarati iubitori ai berii

In timpul Festivalului Oktoberfest din 2015, germanii si turistii fani ai acestei sarbatori au baut mai bine de 7,3 milioane de litri de bere, fie ca a fost vorba de bere la halba, bere la doza sau la sticla. Probabil nu exista nicio cauzalitate directa intre acest lucru si faptul ca au fost raportate 180 de pasapoarte disparute in timpul festivalului, precum si un scaun cu rotile gol ramas nerevendicat. 

2.Pionier al berii

O contributie colosala in dezvoltarea retetei actuale a berii a apartinut micologului danez Emil Christian Hansen care in 1881 a reusit sa izoleze pentru prima data o cultura pura de drojdie de bere, ceea ce a imbunatatit foarte mult calitatea acestei bauturi. Drojdia de bere izolata de catre Hansen este folosita si in zilele noastre.

3.O bere… si un McPuisor!

In unele tari (cum ar fi Germania, Spania, Portugalia), McDonald’s serveste clientilor atat sucuri, cat si bere. Bineinteles, in conformitate cu dispozitiile legale de varsta!

4.O bere cam spirtuoasa

Berea cu cel mai mare continut de alcool inregistrat vreodata se numeste Snake Venom si contine 67,5% alcool. O bautura cam veninoasa, am putea spune!

5.O baie de bere, va rog!

Ai fi surprins sa afli ca baile de bere fac parte din cultura est-europeana de secole, iar in unele tari, cum ar fi Cehia, nu este ceva neobisnuit sa te scufunzi intr-un butoi de stejar plin de bere. Practicantii acestui „sport extrem” sustin ca astfel reusesc sa elimine toxinele din organism, sa-si curete pielea si sa reduca stresul.

6.O casa din sticle de bere

Acum aproximativ 50 de ani, compania Heineken a lansat pe piata sticle de bere care dupa ce erau consumate puteau fi folosite drept materiale de constructie. Spre exemplu, templul Wat Pa Maha Chedi Kaew din Thailanda este construit aproape in intregime din astfel de sticle. 

7.Mai sanatoasa decat ai crede

Berea este extrem de bogata in vitamine, minerale, precum si polifenoli (taninuri, esente si coloranti naturali), benefice sistemului imunitar si integritatii sistemice a organismului. Bineinteles, berea trebuie consumata cu moderatie, iar cea artizanala are un continut mult mai ridicat de vitamine.

8.Bere din banane

In anumite parti ale lumii este ceva absolut normal sa consumi bere realizata din banane. Aceasta se obtine din fermentarea piureului de banane, iar ca sursa de drojdie se adauga faina de mei, porumb sau sorg. 

9.Frica de pahare goale

Probabil ca nu stiai, dar exista o teama de pahare goale. Aceasta afectiune poarta denumirea stiintifica de „cenosilicofobie”. 

10.O traditie stramoseasca

Probabil te-ar surprinde sa afli ca pana si sumerienii, cei care ocupau teritoriul Mesopotamiei acum 10.000 de ani, obisnuiau sa consume bere, de cele mai multe ori fabricata pe baza de orz si grau. Asadar, berea este o bautura cu o istorie si o traditie mai lunga decat am putea crede. 

Berea va ramane, probabil pentru mult timp, una dintre cele mai consumate bauturi de pe mapamond. Iar asta se datoreaza nu numai gustului inconfundabil si aromei placute, dar si traditiilor adoptate de consumatori de-a lungul timpului: o bere deschide intotdeauna conversatii dintre cele mai interesante!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *