Sistemul nervos este o retea complexa de nervi si neuroni. Acesta este impartit in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (nervii care pleaca din maduva spinarii) si este responsabil pentru numeroase functii vitale cum ar fi ritmul cardiac, digestia, raspunsul la durere, reglarea respiratiei, emotiile si multe altele.
Chiar daca anumite schimbari la nivelul creierului si al corpului sunt normale odata cu inaintarea in varsta, exista insa anumite lucruri pe care le poti face pentru a reduce potentialul declin al memoriei si diminuarea riscului de aparitie al bolii Alzheimer si al altor tipuri de dementa.
3 recomandari pentru sustinerea sistemului nervos
Atunci cand sistemul nervos nu functioneaza corespunzator pot exista simptome precum iritabilitate, scadere a acuitatii mintale, oboseala, durere si multe altele. Daca doresti sa reduci sansele de aparitie a acestor simptome atunci ar trebui sa iei in considerare urmatoarele:
Exercitii fizice si mintale
Daca vrei sa iti intaresti sistemul nervos atunci va trebui sa efectuezi exercitii fizice regulate, acestea fiind importante nu numai pentru sanatatea fizica ci si pentru cea mintala.
Atunci cand exersezi, corpul elibereaza o varietate de neurotransmitatori care pot ajuta la mentinerea cat mai clara a acuitatii mintale.
Chiar daca nu sunt necesare sedinte intense si indelungate pentru a beneficia de pe urma exercitiilor fizice, este recomandat totusi ca acestea sa fie realizate cat mai regulat.
Aditional, exercitiile fizice nu reprezinta singura metoda de ingrijire a sistemului nervos, completarea unui puzzle sau rezolvarea unei rebus putand fi la fel de important pentru stimularea creierului si a gandirii.
Consuma o dieta sanatoasa
O dieta sanatoasa va oferi sistemului nervos vitaminele si mineralele necesare. Printr-o dieta axata pe sanatatea sistemului nervos se va putea obtine nutrienti si vitamine precum acizi grasi omega-3, complexul de vitamine B si o cantitate mare de antioxidanti, acestia din urma putand ajuta la reducerea inflamatiei si a radicalilor liberi.
Daca nu poate fi respectata o astfel de dieta din diferite motive, atunci poti lua in considerare si remedii naturiste ce sustin si incurajeaza sanatatea sistemului nervos, acestea fiind de obicei alcatuite din uleiuri esentiale, ceaiuri, tincturi etc.
Ce trebuie mentionat insa despre aceasta optiune, este faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca remediile naturiste si ceaiurile pot oferi intr-adevar beneficiile mentionate.
Chiar si asa, daca doresti o potentiala mana de ajutor pentru ingrijirea sistemului tau nervos atunci poti alege dintr-o gama variata de produse de acest tip, la indicatia medicului.
Obtine somnul necesar
Creierul tau are nevoie de somn. Chiar daca exista multe optiuni care te pot distrage de la aceasta activitate sau obligatii care te fac sa tai din orele de somn, incearca totusi sa obtii cele 7 ore necesare de odihna neintrerupta.
Pentru a nu suferi a doua zi de o scadere a performantei mintale, asigura-te ca nu ai baut cofeina cu cateva ore inainte de somn si ca ai indepartat orice posibila sursa de distragere a atentiei cum ar fi telefonul, tableta sau laptopul.
In cazul in care apar probleme mai severe cum ar fi insomnia, atunci adreseaza-te unui medic specialist, acesta putand sa iti recomande tratamentul corespunzator cazului tau specific.
Noptile nedormite nu trebuie niciodata ignorate sau tratate cu indiferenta, deoarece privarea de somn poate duce la un declin cognitiv semnificativ si la cresterea riscului de aparitie al anumitor afectiuni cum ar fi dementa sau boala Alzheimer.
Deoarece sistemul nervos este responsabil de numeroase functii vitale ale corpului si poate raspunde la stimul interni si externi, ingrijirea si intarirea acestuia ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toata lumea.
Asigura-te ca iti sustii sistemul nervos prin mijloacele disponibile si recomandate de medicii specialisti si ca te adresezi lor pentru orice problema sau abatere de la normal.