Indiferent ca planuiesti sa transformi mansarda intr-un spatiu locuibil sau nu, acoperisul trebuie izolat, recomandat fiind sa faci acelasi lucru si in cazul podelelor. De ce? Ei bine, pentru ca precipitatiile, aburii, pierderile de caldura si zgomotul afecteaza fiecare locuinta in parte, asadar te sfatuim sa-ti protejezi corespunzator casa. In cazul in care inca nu ai facut-o sau vrei sa stii cat de corect ai realizat lucrarea, citeste acest articol. In urmatoarele paragrafe iti spunem care sunt cele mai importante reguli pentru izolarea mansardei.
1. Alege materiale de calitate
Aproximativ 30% din necesarul de energie termica al unei constructii se pierde prin zona acoperisului, in cazul in care acesta nu este izolat. De asemea, intr-o mansarda lasata neizolata se va mentine o atmosfera umeda ce va duce la distrugerea structurii din lemn a sarpantei, ceea ce poate pune in pericol securitatea casei. In plus, poluarea fonica este o problema pe care majoritatea proprietarilor vor s-o rezolve.
Din aceste motive, este foarte important sa alegi materiale termoizolante de calitate, ce includ mici goluri sau canale de aer. Vata minerala (bazaltica sau de sticla) este cel mai folosit material pentru izolarea mansardelor datorita proprietatilor sale termoizolante, dar si a capacitatii de izolare fonica. Poti comanda vata minerala de sticla sau bazaltica de pe internet, fara a mai face un drum pana la magazin.
2. Izoleaza corect acoperisul
Opteaza pentru hidro si termoizolatie, pe care le vei aplica pe toata suprafata interioara a acoperisului, fara a lasa nicio zona neacoperita, oricat de nesemnificativa ar parea aceasta.
- Cel mai recomandat material pentru izolarea invelitorii este, asa cum am mentionat anterior, vata minerala, deoarece are proprietati de difuzie a vaporilor.
- Evita ca stratul de izolatie sa se apropie la mai putin de 3 cm de invelitoare, in special daca aceasta este realizata din metal. Cand temperaturile sunt ridicate, materialele izolatoare se pot deteriora in contact cu tigla din ceramica, betonul sau otelul.
- Ordinea de aplicare a materialelor: prima data se aseaza stratul de vata minerala (sub astereala, chiar intre capriori), apoi al doilea strat de termoizolatie (optional), iar apoi folia de polietilena ori aluminiu, ce joaca rolul de bariera pentru vapori.
- La reparatiile generale ale acoperisului, poti aplica inca un strat de hidroizolatie peste sau sub astereala pentru a proteja podul de infliltratii de apa, zapada viscolita ori praf.
3. Nu uita de podea
Daca podeaua este din beton, lemn, ori gips-carton, procesul trebuie inceput prin aplicarea hidroizolatiei, care poate fi lipita de pardoseala cu ajutorul unui adeziv special. Stratul de hidroizolatie poate fi o folie de aluminiu, hartie cerata, carton bituminat sau polietilena. Poti, de asemenea, folosi niste membrane mai complexe, formate din straturi succesive de materiale care joaca rolul de bariera de vapori. Prin montarea hidroizolatiei, umiditatea cauzata de condensarea vaporilor din mansarda sau patrunderea accidentala a apei nu va ajunge la tavanul incaperilor de dedesubt, provocand igrasie.
Treci apoi la aplicarea termoizolatiei, pentru care este bine sa folosesti vata minerala. Asigura-te ca straturile izolatiei sa fie lipite strans pentru evitarea crearii golurilor de aer in care s-ar putea aduna condensul. In cazul in care pardoseala e realizata din grinzi aparente si neacoperite, aseaza izolatorul termic intre aceste elemente.