In cazul in care dintii sunt afectati din cauza unor deformatii mecanice sau au nevoie de o restaurare de culoare, forma sau localizare, o solutie la care se poate apela pentru a le intari structura si aspectul estetic este cea a unei coroane dentare.
O solutie stomatologica de acest tip reda sanatatea si aspectul dintilor afectati, si permite totodata pastrarea lor timp mult mai indelungat.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroana dentara este o lucrare realizata in cabinetul stomatologic, care are rolul de a acoperi si a proteja integral dintii care au un grad mare de distructie. Acest invelis protetic acopera in intregime unul sau mai multi dinti lipsa, rupti, ciobiti sau decolorati, care nu pot fi remediati in alt mod. Coroana este fixata peste unul sau mai multi dinti, fie individual fie prin intermediul unei punti dentare.
Aplicarea unei coroane se efectueaza daca dintele este devitalizat prin pierderea nervului, afectat ca urmare a formarii cariilor ori in urma anumitor tratamente (de canal sau implanturi), dar si in cazul in care e nevoie de refacerea formei sau culorii acestuia. O lucrare dentara de acest fel intareste structura dintilor si le reda estetica naturala.
Decizia de montare a unei coroane dentare se face la recomandarea medicului, avand la dispozitie mai multe variante. Cerintele estetice depind in mare masura de materialul ales, deci si de bugetul pacientului.
Care sunt principalele tipuri de coroane
In functie de materialul din care sunt realizate, exista mai multe tipuri de coroane dentare:
1.Coroanele integral ceramice.
Coroanele ceramice din ceramica sau portelan sunt cele mai reusite din punct de vedere estetic, materialul fiind translucent iar nuanta similara cu cea a dintilor naturali. Din acest motiv sunt recomandate in special pentru dintii frontali.
Totodata sunt foarte rezistente, nu se fisureaza si nu absorb coloranti. Costul lor e insa destul de mare si, in plus, nu sunt potrivite pentru punti realizate din mai multe elemente deoarece pot suferi fisuri la jonctiuni.
2. Coroanele metalo-ceramice
Acestea au un invelis de baza metalic peste care se aplica un alt strat, ceramic, ce pastreaza astfel aspectul estetic ridicat al dintelui. Aceste monturi sunt recomandate mai ales pentru dintii laterali, deoarece sunt rezistente si rezista cu bine sarcinilor de masticatie. In acelasi timp, au un pret destul de accesibil.
Dezavantajul este ca, odata cu varsta, marginile metalice pot sa devina mai vizibile datorita retragerii gingivale. In schimb, componenta metalica asigura coroanelor o adaptare mai buna decat in cazul celor integral ceramice.
3.Coroanele din zirconiu
Coroanele din zirconiu au rezistenta si durabilitate ridicate, datorita calitatilor acestui material, larg utilizat de altfel in stomatologia moderna. Datorita biocompatibilitatii ridicate, acest metal se foloseste si pentru fatete, punti sau implanturi dentare, iar in cazul coroanelor se aplica sub portelan, in locul titanului.
Zirconiul este recomandat si pentru faptul ca nu declanseaza niciodata simptome alergice, cum pot provoaca alte materiale, iar randamentul estetic al coroanelor este si el ridicat. Dezavantajul e reprezentat de pretul destul de mare si de opacitatea relativ crescuta a materialului.
Avantajele coroanelor dentare
Indiferent de tipul de material ales, o coroana dentara este o solutie stomatologica pe termen lung. Dintii peste care se aplica se vor pastra cel putin 20 de ani, in conditiile in care sunt intretinuti corect, spre deosebire de cei restaurati prin obturatie care rezista mult mai putin.
Aspectul estetic al dintilor corectati cu ajutorul unor coroane dentare este ridicat, in special datorita realizarii designului pe computer. Prin faptul ca aceasta solutie ajuta la restaurarea danturii se realizeaza si armonizarea trasaturilor fetei, pacientul reusind sa-si recapete un zambet natural, plin de incredere.
In plus, restaurarea dentara este rapida, functia masticatorie este imediata, iar pacientul se acomodeaza usor cu coroana dentara.