Probabil ai tot auzit ca este important sa fii atent la cantitatea de sare pe care o consumi, mai ales daca te ingrijoreaza tensiunea arteriala. Asta pentru ca iti determina corpul sa retina apa, punand un stres suplimentar asupra inimii si a vaselor de sange.
Sarea – ingrijorarea si stresul – nu sunt singurele lucruri care iti pot creste tensiunea arteriala. In randurile ce urmeaza iti vom dezvalui alte 6 lucruri care pot cauza hipertensiune. Informatii oferite cu ajutorul celor de la https://www.centrulmedicalmisca.ro/
1. Excesul de zahar
Poate fi chiar mai daunator decat sarea in ceea ce priveste cresterea tensiunii arteriale, mai ales intr-o forma procesata, cum ar fi siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza. Persoanele a caror dieta include mult zahar tind sa se confrunte cu o crestere semnificativa atat a tensiunii arteriale sistolice (denumita popular „tensiunea mare”) cat si a celei diastolice (denumita popular „tensiunea mica”).
O bautura racoritoare de circa 700 ml care contine zahar
poate provoca cresterea valorii sistolice pana la 150mmHg si a valorii diastolice pana la 90mmHg sau chiar mai mult.
2. Singuratatea
Nu este vorba doar despre numarul de prieteni pe care il ai sau de care esti inconjurat, ci despre si cat de conectat te simti de persoanele din jurul tau. Faptul că o persoană se simte singură sau deprimată poate cauza creșterea tensiunii pe termen lung. De asemenea, se poate inrautati cu timpul: in doar 4 ani, tensiunea arteriala superioara a celor mai singuratici oameni dintr-un studiu a crscut considerabil. Cercetatorii cred ca teama continua de respingere si dezamagire poate schimba modul in care functioneaza organismul.
3. Apneea in somn
Persoanele cu apnee in somn prezinta un risc mai mare de a face hipertensiune arteriala si alte probleme cardiace. Atunci cand respiratia este intrerupta in mod repetat in timpul somnului, sistemul nervos elibereaza substante chimice care cresc tensiunea arteriala. In plus, primesti mai putin oxigen, ceea ce ar putea deteriora peretii vaselor de sange si ar putea ingreuna organismul sa-si regleze tensiunea arteriala.
4. Deficienta de potasiu
Rinichii tai au nevoie de un raport echilibrat intre sodiu si potasiu pentru a mentine cantitatea potrivita de lichid in sange. Asadar, chiar daca ai o dieta saraca in sare, ai putea avea in continuare tensiunea arteriala mai mare deca nu mananci suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu continut scazut de grasimi sau peste.
Desi s-ar putea sa te gandesti la banane ca fiind sursa de baza, broccoli, castanele, spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt mai bune pentru a obtine potasiu daca vrei sa ai o tensiune arteriala buna.
5. Problemele cu tiroida
Cand aceasta glanda nu produce suficienti hormoni tiroidieni, ritmul cardiac incetineste, iar arterele devin mai putin elastice. Nivelurile scazute de hormoni ar putea creste, de asemenea, colesterolul LDL, un alt lucru care poate rigidiza arterele. Sangele se misca prin vasele dure mai repede, impingand peretii si ridicand tensiunea arteriala.
6. Deshidratarea
Cand celulele corpului nu au suficienta apa, vasele de sange se strang. Acest lucru se intampla deoarece creierul tau trimite un semnal glandei pituitare sa elibereze o substanta chimica ce le micsoreaza. Iar rinichii tai produc mai putina urina, pentru a pastra apa in organism, ceea ce produce, de asemenea, deshidratare