In sezonul rece, racelile, virozele respiratorii si, chiar, gripa isi fac aparitia cand te astepti mai putin. Unul dintre motive este lipsa unui sistem imunitar puternic. Pentru ca organismul tau sa poata face fata virusurilor si bacteriilor din mediu, tine cont de cateva aspecte legate de sanatatea ta.
In general, un sistem imunitar scazut este cauzat de un stil de viata dezorganizat,cu mese neregulate, cu stres si sedentarism.Pentru a-l intari, e nevoie de o anumita rutina, important de urmat in orice anotimp, dar mai ales in perioada iernii. Mai jos, vei gasi cateva sfaturi pentru a-ti intari sistemul imunitar si pentru a-l face capabil sa lupte impotriva racelilor si a virozelor specific sezonului, dar si a bolilor, in general:
Adopta o alimentatie echilibrata
Ceea ce mananci se reflecta in organismul tau, motiv pentru care e important sa adopti o alimentatie echilibrata, bazata pe vitamine, minerale si nutrienti necesari unui stil de viata sanatos. Fructele si legumele nu trebuie sa-ti lipseasca de la nicio masa pentru aportul de vitamine. Ia proteinele din carnea slaba, iar magneziul, din peste.
Consuma si nuci, migdale sau alune de padure, pentru a-ti hrani celulele cu magneziu. Fructele verzi, precum avocado si radacinoasele, precum telina sau pastarnacul, sunt surse excelente de vitamine si au rol antioxidant, protejand organismul impotriva radicalilor liber si a agentilor daunatori. Nu uita nici de lactate cu un procent de grasime mediu sau redus si nici de oua sau cereale integrale.
Elimina zaharul
Zaharul din ceai sau cafea, prajiturile, produsele dulci de patiserie si tot ce contine adaos mare de zahar este contraindicat in obtinerea unui sistem imunitar puternic. Inlatura, pe cat posibil, adaosul zilnic si inlocuieste-l cu indulcitori pe baza de stevie sau cu cate o lingurita de miere, in cazul ceaiurilor si al cafelei.
Hidrateaza-te corespunzator si bea, zilnic, 2 litri de lichide
Consumul de lichide, in aceasta perioada, este esential. Bea in fiecare zi cel putin doi litri de apa, iar, daca nu reusesti sa ajungi la cantitatea recomandata, poti completa cu infuzii din plante naturale si supe din legume. E important ca organismul tau sa fie hidratat, pentru a spori imunitatea. Truc: In fiecare dimineata, bea pe stomacul gol un pahar cu apa pentru un plus de hidratare.
Inlatura chimicalele si foloseste produse organice
Produsele organice sunt realizate din ingrediente naturale bio, astfel ca, prin folosirea lor vei inlatura complet chimicalele pe care organismul tau le-ar putea asimila. Acorda o atentie deosebita etichetelor produselor si vezi exact ce contin. Evita, pe cat posibil, aditivii alimentari, colorantii, potentiatorii de aroma si cauta sa utilizezi si cosmetice bio.
Dormi suficient
Somnul este important pentru un organism puternic si o stare de spirit excelenta. Dormi aproximativ sapte ore pe noapte, in functie de nevoile tale, si fa in asa fel incat sa te odihnesti cu adevarat. Inlatura dispozitivele electronice de langa tine, inchide televizorul si laptopul si nu adormi cu telefonul pe noptiera. E important ca niciun sunet sa nu-ti intrerupa somnul.
Elimina stresul
Stresul este un inamic al sanatatii organismului, motiv pentru care e important sa-l reduci sau macar sa-l moderezi. Pentru a evita senzatia de oboseala cronica, apeleaza la cateva minute de relaxare in fiecare zi, fie sub forma unei plimbari in natura, fie cu o baie calda cu uleiuri esentiale. Sistemul nervos poate ceda in fata stresului, facand organismul tau mult mai vulnerabil in fata bolilor.
Fa miscare periodic
Persoanele sedentare sunt cele mai predispuse la slabirea sistemului imunitar. Incearca sa faci miscare cel putin 20 de minute in fiecare zi, sub forma unor exercitii simple, executate chiar in confortul casei tale. Nu e neaparat nevoie sa mergi la sala de sport sau sa iesi la alergat zilnic, insa, sportul inseamna sanatate si e important sa fie prezent in viata fiecaruia.
Un sistem imunitar puternic te va feri de numeroase neplaceri: de la boli sezoniere pana la probleme de sanatate care se pot agrava odata cu inaintarea in varsta. Asigura-te ca duci o viata echilibrata, ca te alimentezi corespunzator, ca bei suficiente lichide si ca nu cazi prada sedentarismului.