Succesiunea este procedura legala prin care bunurile unei persoane decedate sunt transmise catre mostenitori. Fie ca este vorba despre sotul supravietuitor, copii, parinti sau alte rude, succesiunea trebuie dezbatuta fie la notar, fie in instanta. In 2025, procesul de succesiune implica o serie de documente obligatorii si o taxa de succesiune care variaza in functie de valoarea bunurilor mostenite.
Afla ce documente sunt necesare, cat costa succesiunea si cine are dreptul la mostenire, conform legislatiei in vigoare.
Ce acte sunt necesare pentru succesiune in 2025?
Pentru a deschide procedura succesorala, mostenitorii trebuie sa se adreseze unui birou notarial din localitatea in care defunctul a avut ultimul domiciliu. Este necesara prezenta a doi martori care sa confirme datele despre defunct si sa declare ca nu exista alti mostenitori necunoscuti.
Lista actelor necesare:
- Cerere tip – completata cu litere de tipar.
- Certificatul de deces al persoanei decedate.
- Certificat de atestare fiscala – emis de Directia de Taxe si Impozite Locale, care atesta ca defunctul nu are datorii la stat.
- Certificatele de nastere si casatorie ale sotului supravietuitor si ale mostenitorilor.
- Actele de identitate ale tuturor mostenitorilor.
- Actele de proprietate asupra bunurilor mostenite (contracte de vanzare-cumparare, acte de donatie, certificate de mostenitor anterioare, titluri de proprietate pentru terenuri etc.).
- Testament (daca exista).
- Dovada achitarii impozitelor restante (daca este cazul).
Important: Toate actele trebuie prezentate in original, iar certificatul de atestare fiscala poate fi obtinut doar dupa achitarea eventualelor datorii ale defunctului catre stat.
Cat costa succesiunea in 2025?
Taxa de succesiune este stabilita in functie de valoarea bunurilor mostenite si este reglementata de Grila Notarilor. Aceasta include onorariul notarului si alte taxe suplimentare, cum ar fi inscrierea in Cartea Funciara.
Exemple de taxe pentru succesiune:
- Pentru bunuri in valoare de 50.000 de euro, taxa de succesiune este de 3.378 de lei.
- Pentru bunuri in valoare de 100.000 de euro, taxa ajunge la 6.000 de lei.
- Pentru inregistrarea unui imobil in Cartea Funciara, se percepe o taxa suplimentara de 800 de lei.
Atentie! Daca succesiunea nu este dezbatuta in cel mult doi ani de la deces, mostenitorii vor plati si un impozit de 1% din valoarea bunurilor mostenite.
Taxa de succesiune este impartita intre toti mostenitorii, dar daca exista un singur mostenitor, acesta va suporta intreaga suma.
Cum se face succesiunea?
1. Depunerea cererii si a actelor la notar – Mostenitorii trebuie sa completeze cererea de deschidere a succesiunii si sa prezinte actele necesare.
2. Verificarea documentelor – Notarul analizeaza actele si identifica toti mostenitorii legali sau testamentari. Acest proces poate dura pana la 30 de zile.
3. Stabilirea mostenitorilor – Mostenitorii trebuie sa fie prezenti si sa isi exprime acceptul pentru mostenire. Daca exista neintelegeri intre mostenitori, procedura poate ajunge in instanta.
4. Eliberarea certificatului de mostenitor – Dupa finalizarea procedurii, notarul elibereaza certificatul de mostenitor, documentul care atesta dreptul de proprietate asupra bunurilor mostenite.
Daca mostenitorii nu ajung la un acord sau exista contestatii, cazul poate fi solutionat in instanta, ceea ce prelungeste semnificativ durata procedurii.
Cine are dreptul la mostenire?
Mostenirea poate fi legala (stabilita de Codul Civil) sau testamentara (daca exista un testament).
Categoriile de mostenitori legali:
Clasa I: Descendentii – Copiii defunctului si copiii acestora (nepoti, stranepoti etc.), indiferent de gradul de rudenie.
Clasa II: Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati – Parintii defunctului, fratii si surorile acestuia, copiii fratilor si surorilor.
Clasa III: Ascendentii ordinari – Bunicii si strabunicii defunctului.
Clasa IV: Colateralii ordinari – Unchii, matusile, verii primari si fratii bunicilor defunctului.
Sotul supravietuitor are dreptul la o parte din mostenire, dar numai daca la momentul decesului nu exista o hotarare definitiva de divort. Daca divortul nu fusese finalizat, sotul supravietuitor ramane mostenitor legal.
Ce se intampla daca nu exista mostenitori?
Daca defunctul nu are descendenti, sot supravietuitor sau alte rude, toate bunurile sale devin proprietatea statului.
Ce trebuie sa faci pentru a mosteni legal bunurile?
- Aduna toate documentele necesare – certificatul de deces, actele de proprietate, actele de identitate ale mostenitorilor etc.
- Depune cererea la notar – Notarul va verifica actele si va stabili mostenitorii.
- Plateste taxa de succesiune – Costul depinde de valoarea mostenirii si de momentul dezbaterii succesiunii.
- Obtine certificatul de mostenitor – Acest document iti ofera dreptul legal asupra bunurilor mostenite.
Daca succesiunea nu este finalizata la timp, mostenitorii vor plati taxe suplimentare, iar in caz de dispute, intreaga procedura poate dura ani de zile. Pentru a evita complicatiile, este recomandat sa incepi procesul de succesiune cat mai repede dupa decesul persoanei.