Computerele portabile au capatat multa popularitate in ultimul deceniu si au devansat lejer sistemele desktop.Pe langa faptul ca ofera utilizatorului o multime de oportunitati noi, laptopul este apreciat si pentru ca economiseste spatiu, nu face prea mult zgomot si nu degaja caldura in exces, chiar daca necesita mai multa grija si foarte des te pomenesti ca-l duci la un service laptop, fie pentru o curatare de rutina, fie, mai rau, pentru a repara ceva la el.
Daca si tu faci parte din categoria persoanelor care prefera sa mearga cu calculatorul peste tot, pentru a fi mereu in pas cu ultimele noutati, credem ca ar mai fi ceva de spus in acest context. Credeai ca iti cunosti prietenul electronic pana in cele mai mici detalii? Vei ramane surprins sa afli lucruri noi despre el.
1. Stiai ca procesorul pentru laptop este la fel de important cum este mancarea pentru tine?
Procesorul este cel responsabil de tot ce urmeaza sa faci tu cu acest computer. Tot de procesor depinde viteza cu care vei efectua anumite operatii.Desi mai exista si exceptii, in cele mai multe cazuri puterea procesorului este echivalenta cu suma de bani pe care o scoti din buzunar pentru achizitionarea acestuia.
Specialistii recomanda ca atunci cand iti alegi un computer portabil sa fii atent la cele doua variante de procesor existente: INTEL sau AMD. De regula, AMD este considerata optiunea mai putin costisitoare, dar asta nu inseamna neaparat ca este si mai putin performanta. Tot expertii spun ca este extrem de important ca procesorul sa fie Dual-core, Core duo, Core 2 duo sau Core extreme.
2. Stiai ca laptopul tinut pe genunchi poate favoriza aparitia unor boli?
Persoanele care prefera sa tina laptopul pe genunchi risca sa capete dermatita sau sa aiba probleme cu fertilitatea. Asta din cauza caldurii excesive emanata de microprocesoarele calculatorului care poate atinge 40 sau chiar 50 grade celsius.
Cei care obisnuiesc sa tina frecvent calculatorul pe genunchi pot observa anumite leziuni pigmentate care apar pe coapse.De asemenea, temperatura ridicata a calculatorului, amplasat de obicei langa scrot duc la o crestere a temperaturii din zonele genitale ale barbatilor afectand astfel productia de sperma.
3. Stiai ca producatorii de laptopuri furnizeaza cifre false atunci cand vine vorba de autonomia bateriei?
Majoritatea producatorilor de computere portabile exagereaza atunci cand mentioneaza capacitatea bateriei. Astfel, in timp ce unele companii dau asigurari ca laptopul are o autonomie de 6 ore, capacitatea reala a bateriei este de maxim 3 ore.
Aceste nepotriviri apar din cauza faptului ca producatorii testeaza laptopurile in conditii optime. In realitate insa, exista o serie de variabile,cum ar fi luminozitatea ecranului sau aplicatiile utilizate care pot avea un impact major asupra bateriei.
4. Stiai ca in anumite cazuri poti sa repari singur laptopul?
Computerul nu mai functioneaza, dar ai nevoie de el chiar acum?Daca problema este de natura software, te poti ocupa singur de aceasta.Reinstalarea sistemului de operare este in aceste circumstante cea mai scurta cale pentru eliminarea inconvenientei.
De mentionat este si faptul ca acest lucru poate fi facut doar in cazul in care laptopul porneste fara a produce zgomote specifice, iar ecranul se lumineaza fara probleme. In toate celelalte cazuri, nu ezita sa apelezi la un centru de reparatie laptop.
5. Stiai ca cel mai mare dusman al laptopului este praful?
Dupa ce folosesti un computer pentru o o perioada mai indelungata, vei observa ca acesta incepe sa emita niste sunete mai neobisnuite. Masinaria incearca sa te atentioneze ca este suprasolicitata si ca anumiti factori il impiedica sa functioneze normal.Una dintre primele cauze la care ar trebui sa te gandesti este acumularea de praf.
Aceasta duce la supraincalzirea laptopului si tot aceasta este cauza primara a zgomotelor.Odata sesizata, problema trebuie sa fie inlaturata. Curata de praf componentele interne ale laptopului si bucura-te de el in continuare la capacitate maxima.
Petreci cu el ore in sir, si trebuie sa inveti sa-i deslusesti semnalele.Laptopul poate fi un prieten de nadejde care te va insoti ani la rand oriunde vei merge.Tot ce trebuie sa faci este contribui la longevitatea lui, curatindu-l la timp, reparandu-l si avand grija unde il pui si cum il folosesti.