In miezul unei epoci abundente in informatii, linia intre cele adevarate si cele false este aproape insesizabila. Coplesiti de informatie, tindem sa dam crezare unor mituri medicale care nu fac decat sa ne impiedice sa avem dantura la care visam. Dr. Andrei Constantinovici vorbeste despre cele mai intalnite mituri in stomatologie si adevarul din spatele acestora.
1. Periaj agresiv inseamna periaj eficient. In realitate, cu cat punem mai multa presiune pe dinti in timpul periajului, cu atat vom eroda smaltul dentar mai tare; un periaj agresiv favorizeaza atat aparitia cariilor, cat si sensibilitatea dentara si gingivala. Periajul dentar riguros se refera la perierea ferma, dar nu agresiva, de doua ori pe zi (dimineata si seara), alaturi de utilizarea atei dentare si a apei de gura.
„Tehnica prin care ne spalam dintii face diferenta si este mai importanta decat pasta folosita, periuta sau timpul acordat. Din dorinta de a face bine si de a avea zambetul perfect, multe persoane isi periaza dintii intr-un mod agresiv, ceea ce este total gresit. Un periaj agresiv este cauza principala a numeroase afectiuni, care, lasate netratate, pot evolua in boli serioase.” – dr. Andrei Constantinovici
2. Sangerarea gingivala este normala.Sangerarea si durerea nu apar – si nici nu trec – din senin. Atunci cand gingiile sangereaza, suntem atentionati ca tesutul este inflamat si ca avem de-a face cu bacterii intre gingie si dinti.
Sangerarea gingivala dispare atunci cand periajul dentar devine unul riguros, iar ata dentara trebuie sa faca parte din rutina zilnica de ingrijire. Este necesar sa vizitam stomatologul atunci cand ne confruntam cu sangerare gingivala, pentru a preveni o viitoare gingivita sau chiar parodontoza.
3. Albirea dentara este toxica pentru dinti. Albirea dentara profesionala, realizata in cabinet, nu are niciun impact negativ asupra danturii – dimpotriva, albeste, revigoreaza si ofera stralucire dintilor.
Acest mit se poate referi, mai degraba, la albirea dentara realizata acasa – tratamentele pentru albire la domiciliu pot dauna smaltului dentar, daca sunt utilizate necorespunzator, la fel ca „remediile” naturiste; lamaia si otetul sunt tratamente naturiste care, intr-adevar, sunt toxice pentru smaltul dentar.
„Albirea “over the counter”, oferita in afara cabinetului stomatologic (pastele de dinti “ minune” care promit un zambet de Hollywood ) nu realizeaza din pacate decat cel mult o depigmentare a dintilor prin indepartarea petelor de cafea sau de ceai, spre exemplu, insa nu albesc efectiv dintii. Acestea atrag de multe ori printr-un pret mai scazut insa eficienta este minima. Pe de alta parte, un tratament profesional pentru albirea dintilor, condus de un medic dentist, este mult mai eficient.” – dr. Andrei Constantinovici
4. Controlul stomatologic se face cand „ne dor dintii”. In mod ideal, nu ar trebui sa ajungem la durere. Atunci cand ne dor dintii organismul trage un semnal de alarma si ne atentioneaza ca avem parte de o afectiune deja avansata – controlul stomatologic trebuie realizat periodic, intocmai pentru diagnosticarea si tratarea timpurie a afectiunilor orale. Profilaxia ramane cel mai placut si accesibil tratament.
5. Calmantele trateaza durerea dentara. Anti-inflamatoarele si calmantele nu trateaza durerea de dinti, ci doar o amelioreaza; pentru a trata durerea sunt necesare consultatii si investigatii care sa demaste cauza acesteia.
6. Copiii nu trebuie sa isi perieze dintii de lapte. Chiar daca dintii de lapte sunt temporari, acestia trebuie curatati la fel ca dintii defintivi, pentru ca sunt in aceeasi masura supusi afectiunilor dentare. Mai mult decat atat, dintii de lapte ai celor mici influenteaza dentitia permanenta, vorbirea si masticatia, motiv pentru care este vital sa alegem un serviciu potrivit de stomatologie copii pentru pacientii juniori si nevoile lor.
7. Dintii nu sunt atat de importanti. In realitate, sanatatea orala influenteaza intreaga stare de sanatate generala; cavitatea orala este un real „portal” pentru virusuri si bacterii, nu doar pentru Covid-19, avand un rol vital in imunitatea organismului.
Daca nu ne ingrijim eficient dantura, bacteriile se pot extinde in intregul organism; unele afectiuni dentare (precum parodontoza) sunt direct corelate cu diabetul si unele boli cardiace.
8. Detartrajul dentar strica si sensibilizeaza dintii. Detartrajul dentar este o procedura de profilaxie necesara pentru mentinerea unor dinti sanatosi – prin detartraj, placa bacteriana este indepartata, odata cu ea disparand si respiratia neplacuta, si riscul aparitiei bolilor parodontale.
Intr-adevar, exista posibilitatea ca dupa detartraj sa simti un oarecare „joc” al dintilor, insa acesta apare doar pentru ca tartrul depus in spatiile interdentare a disparut, dintii fiind aparent mobili, insa nu exista niciun risc real al detartrajului.
„Pacientii au impresia ca detartrajul va afecta dintii, adevarul este de fapt opus. Acest procedeu este de fapt unul care protejeaza atat dintii, cat si smaltul dentar. Eliminarea tartrului de pe dinti se efectueaza prin intermediul aparatului cu ultrasunete, astfel smaltul nu va fi deloc afectat.” – dr. Andrei Constantinovici
9. Dintii dor pentru ca „ne-a tras curentul”. In realitate, suntem singura regiune geografica in care exista conceptul de „a fi tras de curent”; simtim actiunea curentului doar atunci cand dintii nostri sunt deja sensibilizati din alte motive. Deci, dintii nu ne dor din cauza curentului, ci din cauza afectiunilor netratate.
10. Guma de mestecat inlocuieste periajul dentar. Pentru ca ne lasam ghidati de reclamele pe care le vedem, tindem sa credem ca mestecarea gumei mentolate ne ajuta sa mentinem o dantura sanatoasa – nimic mai fals.
Guma de mestecat ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete si are efecte benefice in ce priveste producerea de saliva (ceea ce inlatura gura uscata), mai ales daca nu contine zahar, insa nu poate inlocui periajul dentar corespunzator, realizat de doua ori pe zi.
Lumea stomatologica este in continua dezvoltare, iar miturile nu vor inceta sa circule – atat timp cat noi tratamente dentare vor aparea, miturile se vor cristaliza si in jurul lor. Cu toate acestea, este necesar sa privim cu un ochi critic fiecare informatie pe care o receptam – astazi, cand durerea in cabinetul dentistului tine de domeniul trecutului, stomatologia nu mai vine cu riscuri, ci doar cu efecte benefice asupra sanatatii orale si, deci, a starii generale de sanatate a organismului.