Pentru a fi durabile si utilizate in siguranta, pavilioanele pliabile trebuie sa fie ancorate in mod corespunzator. ”Corespunzator” nu reprezinta ceva anevoios si complicat: tot ce trebuie stiut dinainte de a porni la evenimentul la care va fi instalat cortul, este tipul suprafetei. Oricare ar fi acesta, intotdeauna exista o modalitate de ancorare, astfel incat cortul sa nu fie luat de vant.
Corturile de gradina au o rezistenta la vant de pana la 30 km/h in rafale, respectiv pana cand meteorologii emit avertizare de vant puternic. Astfel, in cazul in care sufla doar un vant „mai vioi“ cortul se monteaza fara probleme. O ancorare buna il va tine pe loc.
Daca pavilionul trebuie ancorat pe sol, iarba, atunci ancorarea cel mai simplu se realizeaza cu tarusi si paracord de ancorare. Tarusile de ancorare se gasesc in magazine specializate, frecvent in set cu paracord de ancorare.
Este nevoie de cate un se pentru fiecare picior al cortului. Tarusile de ancorare adecvate sunt galvanizate, nu se ruginesc. Paracordul de ancorare este bine sa fie prevazut cu carabinier de calitate pentru o fixare mai usoara al tarusului. Acest mod de ancorare este rapid, relativ simplu si sigur.
Daca suprafata pe care se monteaza cortul de gradina este beton, asfalt, lemn, piatra, atunci sunt disponibile doua metode diferite de ancorare. Daca pavilionul se instaleaza pentru o perioada mai lunga de timp pe suprafata proprie, ancorare adecvata se poate face prin folosirea diblurilor si suruburilor. Cu o astfel de solutie putem avea siguranta ca pavilionul va rezista si la un vant mai puternic.
De regula insa nu este permisa gaurirea suprafatei de sub cort. Nu ar fi un lucru fericit sa ne apucam de forat la un targ sau la o expozitie. Exista insa solutii sigure de ancorare si pentru aceste situatii: folosirea greutatilor. Unul dintre avantajele de seama ale unui pavilion pliabil este transportabilitatea, greutatea totala al cortului este de regula un criteriu important.
O solutie, care este nu numai sigura, dar si ingenioasa, este utilizare greutatilor cu apa. Acestea sunt recipiente din plastic de regula de 10l, care pot fi umplute cu apa, nisip. Se aseaza direct legat de fiecare picior al cortului, astfel cortul nu se misca si rezista chiar si la un vant mai puternic.
Dupa utilizare, gereutatile cu apa pot fi golite si usor transportate. Ancorarea cu greutati deseori este combinata cu ancorarea cu paracord: daca spatiul permite, cortul poate fi legat de un copac sau de un stalp.In concluzie, putem spune ca exista o solutie sigura de ancorare pentru orice situatie, iar daca este necesar, putem apela la specialistii din magazinele consacrate.