Episoadele de anxietate sunt normale si orice copil le experimenteaza la un moment dat in viata. Exista o multime de factori care le pot declansa si de cele mai multe ori, acestea trec de la sine. Emotiile din prima zi de scoala, intalnirea unor oameni noi, cantitatea mare de teme pentru acasa sau micile certuri cu ceilalti copii sunt cauze normale ale anxietatii, majoritatea celor mici experimentandu-le.
Din fericire, anxietatea provocata de aceste cauze trece rapid, pe masura ce copilul se obisnuieste cu noua experienta sau este linistit de parinti.Exista si stari de anxietate care nu trec si necesita ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica. Cu putina atentie, acestea pot fi identificate de catre parinti, in asa fel incat sa se poata lua atitudine cat mai repede.
Ce sunt tulburarile de anxietate la copii?
Sunt afectiuni ale sanatatii mintale care sunt generate, de regula, atunci cand copilul trece prin momente lungi de ingrijorare si stres. Daca sunt constante, aceste afectiuni pot provoca schimbari ale comportamentului si pot afecta modul in care copilul doarme sau mananca. Din pacate, multe tulburari de anxietate nu sunt observate la timp si se pot agrava.
Care sunt cele mai comune tulburari de anxietate?
Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate, cele mai comune fiind anxietatea generalizata, panica, fobiile, anxietatea sociala, anxietatea de separare sau anxietatea obsesiv-compulsiva. Din pacate, copiii nu inteleg de ce simt ceea ce simt, ceea ce poate agrava modul in care se comporta.
La copiii prescolari, frica de persoanele straine sau frica de separare sunt cat se poate de normale si contribuie la dezvoltarea cognitiva si emotionala a celui mic.La copiii scolari, temerile specifice sunt cele de intuneric, de animale si de figuri imaginare, precum si teama de adulti sau de copii mai mari.Dupa 10-12 ani, copiii incep sa se teama de aspecte mult mai generale ale vietii, cum ar fi performantele scolare, acceptarea sociala sau chiar aspecte religioase si sexuale.
Care sunt simptomele care pot trage un semnal de alarma privind anxietatea celor mici?
Cel mai important simptom este modul in care reactioneaza organismul. Acesta reactioneaza exact la fel ca si in cazul unui pericol, fiind mereu gata de fuga: ritmul cardiac este mai rapid, muschii sunt mai incordati, digestia este afectata iar respiratia este mult mai profunda. Practic, copilul este mereu pregatit de fuga, chiar daca nu se afla in vreun pericol.
Pe lista cu simptome intalnite adesea se numara si urinarea in pat, schimbarile bruste de comportament, prezenta gandurilor negative ( exteriorizate prin desene sau preferinte pentru jocuri brutale), modificari ale apetitului alimentar, frica de intuneric, cosmaruri sau evitarea socializarii cu persoane din casa sau din grupul social. e
Orice simptom ar trebui sa te trimita la medic
Simptomele amintite mai sus nu apar in acelasi timp si nu apar niciodata toate. De multe ori, acestea pot chiar sa nu apara deloc. Daca descoperi un comportament ciudat la cel mic si dureri fizice aparute de nicaieri, este o idee buna sa apelezi la un specialist in psihiatria pediatrica. Acesta poate identifica tipul tulburarii de anxietate pe care o are copilul si cea mai buna solutie pentru gestionarea acesteia. In cazul in care o tulburare psihica nu este tratata, poate sa se agraveze si se poate transforma in depresie, ceea ce este mult mai greu de tratat.