Programele asistate de computer din categoria aplicatiilor de tip Building Information Modeling (BIM) sunt utilizate in domenii precum arhitectura, constructii, infrastructura si instalatii cu scopul de a creste eficienta si precizia in diferite faze ale proiectarii. Aceste aspecte asigura un randament mult imbunatatit in fiecare proiect, fapt ce inseamna o productivitate sporita. Aplicatiile de tip BIM impreuna cu cele de tip CAD si Revit sunt tot mai des folosite de arhitecti si de proiectanti in vederea eficientizarii proiectelor in arhitectura si constructii.
Acest lucru se datoareaza beneficiilor pe care aceste aplicatii le aduc in cadrul acestor proiecte si pentru specialistii care folosesc aceste solutii software. Primul beneficiu este cel referitor la coordonarea si informarea tuturor partilor implicate in cadrul unui proiect.
Comunicarea eficienta intre toti factorii de decizie si de executie este cheia implementarii cu succes a oricarui proiect. Aplicatiile de tip BIM permit comunicarea eficienta intre acesti factori de decizie si de executie prin faptul ca toti acestia vor avea acces la datele si informatiile fiecarui proiect care apeleaza la aplicatiile software de tip BIM.
Un al doilea avantaj al acestor aplicatii software folosite in domeniul arhitecturii si al constructiilor se refera la faptul ca toate informatiile si datele aferente proiectului sunt stocate intr-o singura sursa. Acest aspect evita pierderea informatiilor sau omiterea anumitor date din analiza unora dintre cei implicati in respectivul proiect. Fapt ce poate evita aparitia erorilor in etapa de proiectare si de executie a proiectului respectiv.
Ajungem si la beneficiul primordial al aplicatiilor de tip BIM, si anume automatizarea celor mai multe dintre procesele care au caracter repetitiv din cadrul operatiunilor specifice fazelor de proiectare. Automatizarea inseamna reducerea timpului pentru derularea proceselor respective, cresterea preciziei cu un grad foarte important, dar si imbunatatirea foarte mare a productivitatii fiecarui proiect care apeleaza la aceste solutii software. Implicit vorbim si despre reducerea considerabila a timpului pentru finalizarea unui proiect.
Tot in randul beneficiilor aduse de aplicatiile de tip BIM pentru domenii precum arhitectura si constructii regasim si accesul la serviciile de tip cloud pe care aceste aplicatii le ofera utilizatorilor. Cu alte cuvinte vorbim despre servicii care permit accesarea datelor si a informatiilor proiectelor indiferent de locatie si indiferent de ora la care se doreste accesarea acestor date. Astfel discutam inclusiv despre posibilitatea de a transfera diferite date intre device-uri pentru stocarea datelor sau in mediul digital.
In randul aplicatiilor de tip Building Information Modeling pot fi gasite mai multe astfel de programe asistate de computer. Numarul 1 in randul aplicatiilor software pentru arhitectura si constructii este Autodesk, producator de astfel de solutii care propune aplicatia BIM Collaborate Pro.
Aceasta aplicatie de tip BIM de la Autodesk vine in intampinarea proiectantilor si a arhitectilor cu a multitudine de functii si seturi de unelte care vor contribui la automatizarea si eficientizarea proceselor pentru proiectare si pentru realizarea desenelor in proiectele de arhitectura si in cele de constructii. Poti gasi licente pentru BIM Collaborate Pro de la Autodesk sau pentru alte aplicatii de tip BIM pe www.cadexpert.eu.