Banca Centrala Europeana (BCE) a confirmat ca va schimba complet actualele bancnote euro — o decizie asteptata de cativa ani, dar care devine acum realitate. Dincolo de aspectul estetic, noua generatie de bancnote are un scop clar: sa aduca un plus de securitate, relevanta culturala si adaptare la era digitala.
Bancnotele de 5, 10, 20, 50, 100 si 200 de euro — familia pe care o cunoastem din circulatie — vor fi inlocuite treptat de o serie complet noua. Desi data exacta a emiterii acestora nu este stabilita, BCE a facut pasi concreti in directia lansarii unei noi identitati vizuale pentru moneda unica europeana.
O decizie cu impact european
Intr-o Europa tot mai digitalizata, unde platile cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent devin norma, numerarul parea sa-si piarda terenul. Cu toate acestea, statisticile arata ca una din doua tranzactii in Uniunea Europeana se face inca in numerar.
Aceasta realitate a determinat BCE sa nu renunte la bancnote, ci sa le modernizeze profund. Obiectivul nu este doar unul de securitate, ci si de apropiere fata de cetateni. Noua serie va reflecta valorile culturale si naturale ale Europei si va fi conceputa pentru a ramane relevanta in urmatoarele decenii.
Doua teme finaliste pentru noile bancnote
Pentru prima data in istoria monedei euro, BCE propune doua teme culturale diferite care ar putea sta la baza designului noilor bancnote. Aceste teme sunt supuse in prezent unui proces de consultare si selectie, iar decizia finala va fi luata in urma unui concurs de design deschis.
1. Cultura europeana si personalitatile emblematice
Prima propunere se axeaza pe promovarea figurilor culturale marcante din istoria Europei. Printre numele vehiculate pentru a aparea pe bancnotele viitoare se numara:
- Maria Callas – soprana legendara,
- Ludwig van Beethoven – compozitor simbol al patrimoniului muzical,
- Marie Curie – cercetatoare laureata a Premiului Nobel,
- Miguel de Cervantes – autorul faimosului Don Quijote,
- Leonardo da Vinci – geniu renascentist,
- Bertha von Suttner – activista pentru pace.
Verso-ul bancnotelor ar putea ilustra scene de viata europeana: coruri de copii, clase de scoala, artisti de strada, biblioteci, muzee sau piete publice. Ideea este de a reflecta viata reala, educatia si cultura cotidiana a continentului.
2. Natura Europei: pasari si rauri
A doua varianta propune un omagiu adus peisajelor naturale si biodiversitatii europene. Fauna si flora vor deveni simboluri ale valorilor de sustenabilitate si protejare a mediului.
Pasari reprezentative precum:
- pasarea pasare,
- martinii-pescari,
- guêpierii (pasari viu colorate din sudul Europei),
- ciconia (cocostarcul),
- avoceta si
- fou de Bassan (pasare marina),
…ar putea aparea pe anversul bancnotelor, in timp ce verso-ul ar ilustra institutii europene cheie: Parlamentul European, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a UE, Consiliul European si Curtea de Conturi.
Ce se va intampla cu bancnotele actuale
Tranzitia catre noile bancnote nu se va face brusc. BCE a precizat ca procesul va fi gradual, iar bancnotele actuale vor ramane valabile o buna perioada de timp pana la retragerea oficiala.
Este de asteptat ca procesul sa urmeze modelul utilizat la tranzitia dintre seria euro initiala (din 2002) si seria „Europa” (introdusa intre 2013 si 2019). Asta inseamna ca ambele serii vor circula in paralel o perioada, iar retragerea se va face etapizat.
Pentru cetateni, acest proces nu va genera pierderi sau complicatii. Toate bancnotele raman valabile pana la anunturi oficiale, iar cele vechi vor putea fi schimbate la banci sau direct la Banca Centrala in conditii clare.
Un concurs deschis pentru designul bancnotelor
Intr-un demers inedit, BCE va organiza un concurs international de design pentru alegerea graficii finale a noilor bancnote. Acesta va fi deschis tuturor designerilor, ilustratorilor si artistilor grafici din statele membre UE.
Concursul are rolul de a asigura implicarea creativa a cetatenilor in procesul de reinnoire a monedei. Designul castigator va trebui sa combine elemente vizuale moderne, tehnici de securitate avansate si un puternic caracter simbolic european.
Dupa alegerea temei si a designului, Consiliul guvernatorilor BCE va decide asupra calendarului de productie si lansare. Avand in vedere complexitatea proiectului, primele bancnote noi ar putea intra in circulatie peste cativa ani, cel mai devreme in 2027–2028.
Securitate, accesibilitate si incluziune
Pe langa componenta artistica, noile bancnote vor integra si elemente avansate de securitate pentru a preveni falsificarea. Se vor pastra tehnologiile deja testate, cum ar fi hologramele, cerneala schimbatoare de culoare si elementele tactile, dar intr-o versiune modernizata.
BCE a subliniat si nevoia de accesibilitate sporita pentru persoanele cu deficiente de vedere, prin semne tactile mai evidente si codificari clare pentru valori.
In acelasi timp, noile bancnote trebuie sa reflecte diversitatea si unitatea Europei, fara a privilegia vreo tara sau regiune in particular. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care actuala serie a euro nu a inclus chipuri de persoane reale, ci doar arhitectura fictiva.