Boala Dupuytren se manifesta prin aparitia unui nodul la nivelul palmei. Acesta este prezent cel mai adesea in apropierea degetelor 3 si 4, este sensibil la palpare si este dureros. In timp, boala evolueaza prin retractarea degetului in palma si intepenirea acestuia.
In general, boala apare la barbati de peste 40 de ani si nu are o cauza foarte clara. Conform studiilor insa, printre cauze ar putea fi consumul excesiv de alcool, micro traumatismele locale, bolile ficatului, diabetul zaharat sau fumatul. Desi persoanele care sufera de aceste probleme sunt mai predispuse la aparitia bolii Dupuytren, aceasta apare si la persoane care nu au nicio problema de acest fel.
Cum evolueaza aceasta boala?
Evolutia este una destul de clara:
- In prima faza apar noduli fibrosi cauzati de ingrosarea fasciei palmare;
- In faza a doua ( stadiul activ) apar benzi fibroase care duc la limitarea extensiei degetelor;
- In faza avansata, benzile fibroase se ingroasa si determina contractura in flexie a articulatiilor mainilor. De asemenea, pot aparea dureri din cauza compresiei nervilor.
Un video explicat de Dr. Vladislav Gyebnar, cu stadiile de evolutie a bolii Dupuytren poate fi accesat AICI.
Care sunt riscurile acestei boli?
Boala Dupuytren este progresiva si ireversibila. Practic, odata ce a aparut aceasta nu trece de la sine, progresand lent si sigur. Lasata sa evolueze, boala duce la un deficit mare de extensie a degetelor.
Din fericire, exista tratamente, atat chirurgicale cat si nechirurgicale, care pot reface functia mainii. Doctorul Vladislav Gyebnar de la bestetic.ro prezinta cele mai eficiente tratamente in acest sens.
Tratamentul nechirurgical
Boala Dupytren se poate trata si nechirurgical prin Fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum. Acest tratament se realizeaza prin injectarea unei enzime proteolitice in zona bolnava. Rezultatul consta in lizarea sau topirea bridei care trage degetul in palma. Este un tratament simplu, care implica doi pasi, realizati in doar doua zile consecutive.
In prima zi se injecteaza colagenaza in brida si se lasa sa actioneze iar in cea de-a doua zi se intinde degetul afectat. Procedurile dureaza aproximativ 20 de minute fiecare iar rezultatele sunt imediate. Practic, pacientul poate pleca acasa cu degetele intinse si functionale.
Tratamentul chirurgical
In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, acesta implica indepartarea portiunii afectate a aponevrozei, urmata de vindecare si de un program de fizio-kinetoterapie si de controale frecvente care monitorizeaza modul de recuperare si evolutia bolii.
Exista mai multe tehnici prin care se poate trata chirurgical aceasta boala: Fasciotomie deschisa, Aponevrectomie segmentara, Fascietomie regionala, Fascietomie totala sau dermofasciotomie. In general, alegerea tipului de operatie se face de catre chirurg specializat in chirurgia mainii, care ia decizia in functie de modul in care a evoluat boala.
Desi boala Dupuiytren are tratamente eficiente, cu cat stadiul sau este mai avansat, cu atat tratamentul este mai dificil. Tocmai de aceea, este bine sa ajungi la medic imediat cand descoperi primul simptom, pentru a te putea bucura de un tratament nechirurgical, nedureros si eficient.
Mai multe detalii despre ce este Boala Dupuytrn poti citi AICI.Informații oferite in colaborare cu Dr. Vladislav Gyebnar