Care sunt alimentele care nu contin iod si de ce sa le consumi?

Pentru anumite afectiuni se recomanda o dieta saraca in iod, de aceea este bine sa cunosti care sunt aceste alimente. Acesta este situatia in care se afla cei ce urmeaza anumite proceduri medicale sau prezinta intoleranta sau alergie la iod. Iodul este un oligoelement de care organismul are nevoie pentru a produce hormoni tiroidieni, ce ajuta la mentinerea celulelor si a unei rate metabolice sanatoase.

Alimentele care contin cea mai mare cantitate de iod sunt : pestele, fructele de mare, produsele lactate, sarea iodata si colorantul alimentar rosu. Iodul se regaseste si in alimentele vegetale, cum ar fi cerealele si boabele, dar nivelul acestuia depinde in mod direct de cantitatea de iod exista in solul in care sunt cultivate plantele.

Adultii au nevoie de 140 micrograme de iod pe zi, care se obtine in mod obisnuit prin consumul unei diete variate si echilibrate. Cei care nu mananca deloc peste, au nevoie de un supliment de iod.

Daca consumi o cantitate prea mare de iod pentru timp indelungat s-ar putea sa ai probleme cu glanda tiroidă. Acest lucru poate duce la aparitia diverselor simptome, cum ar fi cresterea in greutate. De asemenea, nu este indicat sa iei nici prea multe suplimente de iod pentru ca s-ar putea sa apara alte probleme de sanatate.

Administrarea unei doze de 0,5 mg se pastreaza in limita normalitatii. Totusi, este indicat sa obtii tot iodul de care ai nevoie din alimentatie.

Cei care trebuie sa urmeze o dieta saraca in iod, trebuie sa isi aleaga cu atentie alimentele si bauturile permise. Iodul nu se gaseste in mod natural in organism.

Iata care sunt alimentele fara iod :

  • Alimentele proteice

Acestea includ albusul de ou, carnea proaspata, vanatul salbatic. Sursele vegetale de proteine include: nucile nesarate, untul de arahide, lintea si fasolea.

  • Alimente cu carbohidrati

Aceste alimente includ : pastele nesarate, orezul, matzo si popcornul, cereale si biscuiti fara iod. De asemenea se poate cosnuma si painea de casa facuta cu sare neiodata fara unt sau margarina.

  • Fructe si legume

Majoritatea fructelor si legumelor proaspete sau congelate precum si sucurile acestora nu au iod,dar fac exceptie: spanacul, broccoli, rubarba, ciresele si cojile de cartofi.  Fructele conservate, cum ar fi piersicile, perele si ananasul, sunt recomandate.

  • Bauturi

Aceasta categorie include : bauturile racoritoare, cafeaua si ceaiul cu apa fiarta, laptele de nuca, laptele de orez, smoothie-urile fara lapte, berea, vinul si lichiorul.

  • Alte alimente fara iod

Acestea sunt :margarina fara lapte si sare, uleiul vegetal, zaharul, pudra de cacao, bezelele, ciocolata neagra, sorbetul, gelatina simpla, stafidele si bomboanele tari.

  • Carne de organe:

Este indicat sa se consume toate organele, inclusiv ficatul si inima.

  • Alimente pe baza de soia:

Aceastea includ : tofu, fasole edamame, sos de soia, carne pe baza de soia și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *