Matcha este un ceai verde de calitate care are o textura fina, sub forma de pulbere. Pulberea de matcha este dizolvata in apa fierbinte pentru a forma un ceai verde spumos plin de beneficii unice pentru sanatate. Foarte multe persoane obisnuiesc sa consume ceai matcha in loc de cafea, avand in vedere beneficiile sale unice.
Este dovedit faptul ca ceaiul matcha poate imbunatati functia creierului, poate scadea nivelul de colesterol si ajuta la tratarea acneei. Acesta se obtine prin recoltarea frunzelor tinere de ceai verde de la planta Camellia sinensis (arbust de ceai) si macinarea acestora pentru a le transforma intr-o pulbere verde foarte fine.
Acesta are un colorit intens, aroma puternica si concentratia unica de beneficii pentru sanatate. Cultivarea la umbra a frunzelor de ceai verde pentru a produce matcha este un proces care necesita pricepere si munca. Prin controlul subexpunerii frunzelor de ceai, producatorii pot modifica si imbunatati in mod semnificativ aroma.
Umbrirea sporeste productia de clorofila a ceaiului verde, de aceea matcha are o culoare verde strălucitoare. Aceasta contine o cantitate mare de antioxidanti, L-teanină, cafeina, flavanoli si zaharuri. Matcha are cel mai scurt sezon de crestere si productie dintre toate ceaiurile, ceea ce il face si mai valoros.
Doar frunzele cele mai bune sunt culese manual. Matcha este preparat la aburi, ceea ce ii conferă un gust mai dulce. Frunzele sunt supuse unui tratament cu aburi la cateva ore dupa ce au fost culese, astfel ca se opreste procesul de oxidare si se iasa in evidenta culoarea vibranta, e un verde smarald.
Matcha se usuca, se desprinde din tulpini si se macina cu o piatra pana se obtine pulberea. Acesta are o aroma intensa si proprietati nutritive deosebite. Se foloseste matcha in prajituri, feluri de mancare, smoothie-uri, sucuri, sosuri si multe alte preparate, pentru aroma sa intensa.
Fiecare ceasca de ceai matcha are un impact considerabil asupra gustului degustatorului. Un matcha bun are o aroma usor dulce si vegetala. Daca se foloseste apa prea fierbinte, aceasta poate arde matcha si creaza un gust amar.
Matcha este consumat de obicei in timpul ceremoniei japoneze a ceaiului, dar poate fi savurat sau adaugat la alte alimente si bauturi. Ceaiul verde contine mai putina cofeina decat matcha iar matcha are o concentratie mai mare de antioxidanti.
Cofeina si L-teanina din matcha sporeste vigilenta mentala. Antioxidantul EGCG imbunatateste timpul de reactie. Daca se foloseste pentru timp indelungat ajuta si la reglarea greutatii corporale. Antioxidantii din matcha neutralizeaza radicalii liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Ceaiul verde matcha reprezinta o modalitate sanatoasa de a introduce antioxidanti in dieta ta.
Acesti nutrienți elimina toxinele daunatoare si protejeaza celulele Antioxidantii din ceaiul matcha pot contribui la reducerea riscului de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol. Are si proprietati antiinflamatorii astfel ca ajuta la reducerea rosetii si diminuarea cosurilor. Ceaiul verde matcha poate imbunatati aspectul tenului.
Clorofila prezenta in matcha ajută la detoxifierea pielii, conferindu-i un ten mai luminos, cu aspect uniform. De asemenea, poate calma pielea arsa de soare oferind un efect racoritor ce ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei.