Pe un santier lucrarile sunt influentate in mod direct de utilajele care sunt menite sa realizeze anumite etape, iar de aceea in cele mai multe dintre cazuri dezvoltatorii imobiliari aleg sa lucreze cu cele mai bune utilaje, indiferent de costuri. Daca vrei sa deschizi un santier sau daca deja lucrarile sunt in desfasurare, iata care sunt cele mai bune utilaje de santiere și care sunt diferentele dintre acestea.
Autogrederele
Autogrederele au o larga aplicabilitate in santier, iar din acest motiv aceste utilaje nu lipsesc din peisajul construirii. Autogrederele sunt utilaje de santier care prezinta avantajul lamei frontale, pe care o poti folosi atat pentru a curata zonele de lucru de resturi vegetale, de deseuri din constructii sau chiar zapada. Astfel, indiferent de gama de preturi autogredere, ar trebui sa ai in vedere un astfel de utilaj deoarece el te poate salva exact de situatiile in care ar trebui sa lucrezi cel mai mult, mai ales daca nu ai apela la mijloace mecanizate.
Excavatorul
Asa cum ii spune si numele, excavatorul este de fapt un utilaj menit sa realizeze excavatii, adica sa sape in pamant. Utilajul este dotat cu o cupa, care prinde suprafata de pamant cu usurinta, pentru ca bratul sa directioneze cupa spre directia dorita.
Excavatoarele pot fi de asemenea folosite si in cadrul lucrarilor de transport pe distante relativ mici a materialelor de constructii, cum ar fi nisipul sau pietrisul.
Excavatoarele pot fi si ele de mai multe tipuri, in functie de numarul de lame si de disponibilitatea acestora, insa cel mai folosit tip de excavator este cel uzual, cu o singura cupa, pentru incarcare, descarcare si sapare.
Miniexcavatoare
Intr-o varianta mai mica de lucru, miniexcavatoarele sunt de fapt menite sa acopere acele segmente de lucru care nu ar permite construire. Spre exemplu,acolo unde din considerente tehnologice, un utilaj nu are avea cum sa lucreze, sau daca depaseste limitele de greutate admise, vei vedea ca este cu mult mai simplu sa investești într-un astfel de utilaj de șantier.
Camioane
Camioanele sunt folosire cel mai adesea pentru a reusi sa incarci in mod rapid si eficient materialele. Alegerea camionului potrivit tine foarte mult si de tipul lucrarilor, dar si de dimensiunea santierului, tocmai pentru a alege in functie de conditiile de lucru.
Buldoexcavatorul
Nu exista niciun santier care sa nu folosesca in timpul lucrarilor de construire un buldoexcavator, așa că ar trebui să ai în vedere și această investitie.
Ar trebui sa stii totusi ca unele tipuri de utilaje pot fi cumparate de la dealeri specializati, în vreme ce altele, cu ajutorul acelorasi profesionisti, pot fi inchiriate daca ai nevoie de o scadere a cheltuielilor in ceea ce priveste consumul fizic.
Incarcatoarele frontale
Daca ai nevoie de un utilaj de santier care sa iti asigura fiabilitate atat la nivelul construirii cat si al demolarii, dar care sa faca fata chiar si in contextul curatarii terenului si al incarcarii materialelor, atunci ar trebui sa iti indrepti atentia spre incarcatoarele frontale.
Datorita cuperi de excavare acestea te pot ajuta sa realizezi lucrarile dorite pe santier, incepand cu debarasarea terenului de deseuri din constructii si terminand cu lucrari ample de incarcare a materialelor in camioane.
Diferentele dintre oricare dintre aceste tipuri de utilaje constau in dotari, in fluidificarea proceselor de construire si in finetea operatorului. Tipul cupei, motorul, puterea, dimensiunile, fiecare dintre aceste caracteristici schimba regulile jocului atunci cand vine vorba despre utilajele folosite pe santierele de constructii.
Este important sa ai langa tine o echipa specializata de muncitori sau de operatori, deoarece cea mai grea parte a procesului de construire sta tocmai in maiestria operatorului care directioneaza utilajele in timpul proceselor de lucru.