Jocurile de cuvinte sunt cunoscute inca din trecut iar ceea ce le face si mai interesante sunt cuvintele incrucisate cate mai diverse. Aceste jocuri pun in valoare efectul produs de asemanarea fonica a unor cuvinte care au sensuri si scrieri diferite sau identice, la fel ca si in cazul paronimelor sau omonimelor.
Palindromul face referire la o categorie de cuvinte sau fraze, care au o caracteristica speciala. Acestea se regasesc si in alte limbi, nu doar in limba romana. Termenul provine de la cuvintele grecesti palin, care inseamna „din nou” si dromos, care inseamna „drum”.
Mai exact, palindromul este un cuvant sau un grup de cuvinte care poate fi citit de la stanga la dreapta dar si de la dreapta la stanga, pastrandu-si atat forma cat si sensul. Prin urmare, vorbim despre un cuvant simetric, care se citeste exact la fel indiferent de unde il citesti.
Pentru a nu fi inteles gresit, trebuie sa ai in vedere faptul ca un palindrom nu face referire la cuvintele care citite de la stanga la dreapta inseamna un lucru, iar citite de la dreapta la stanga inseamna total altceva.
Palidromul a aparut inca din cele mai vechi timpuri iar primele cuvinte de acest fel au scrise de catre poetul grec Sotades din Maronea, in timpul regelului Ptolemeu Philadelphul. Se spune ca acesta a scris o satira la adresa regelui in care a folosit astfel de cuvinte. Din nefericire, nu s-au pastrat prea multe fragmente din poemele lui Sotades si nu exista nici o dovada ca el ar fi scris vreun palindorm.
In perioada Greciei Antice se folosea palindromul Nispon anomimata mi monan opsin, ce aparea pe fantanile publice si insemna „Sa te speli de pacate, nu doar pe fata”. Acest palindrom a aparut si in secolul al VI-lea d.Hr., dar se scria total diferi: Niyon anomhmata, mh monan oyin. Acesta era gravat pe un bazin ce se afla din fata moscheii Sfânta Sofia din Istanbul.
Si in Imperiului Roman se folosea palindromul. Unul dintre cele mai cunoscute este In girum imus nocte et consumimur igni, care inseamna „Intram noaptea in cerc si suntem consumati de foc”. Acesta facea referire la actiunea moliilor.
Un alt palindrom celebru latin ”Sator Arepo tenet opera rotas” sinseamna „Cultivatorul Arepo tine lucrul pe roata”. Acesta apare scris sub forma unei formule magice ce este inscriptionata pe pietre funerare, sabii si pumnale, dar se regaseste si pe unele podoabe cum ar fi brose si medalioane.
Cele mai simple palindromuri au o singura silaba si sunt alcatuite dintr-o vocala plasata intre două consoane sau o consoana aflata intre doua vocale. Dintre aceste categorii fac parte cuvintele : BOB, CUC, COC, DUD, PUP, SUS sau APA, UNU, ASA. Sunt si prenume palindromice ca ANA, ADA, AVA, OTTO, dar si nume precum ANINA. Alte cuvinte palindromice sunt : AERISIREA, ROTITOR, ANILINA, ELEVELE, ATACATA. Exista atat palindromuri numerice cum ar fi 575, 4664 cat si palindromuri calendaristice cum este data 22.02.2022.