Durerea de masea este una dintre cele mai neplacute tipuri de dureri, iar atunci cand incepe sa se manifeste, parca iti doresti sa nu fi amanat atat de mult acel consult stomatologic. Probabil te intrebi de ce durerea de masea se manifesta cu o intensitate atat de mare fata de durerea de dinte.
Explicatia este simpla si tine mai mult de pozitionarea molarilor – cei de sus sunt in apropierea sinusurilor, in timp ce cei de jos se afla in apropierea unor vase mari de sange si a unor nervi importati.
Atunci cand te doare maseaua, indiferent de cauza, durerea iradiaza si se amplifica. Uneori este insotita de durere de ureche sau de cap, de inflamarea si sangerarea gingiilor, de dificultati la inghitire, chiar si febra. Asa ca, ce e de facut atunci cand te ia durerea de masea dintr-o data?
Ce sa faci cand te doare maseaua?
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te doare maseaua este sa te indrepti catre o clinica dentara. Un medic te va consulta, va identifica cauza durerii si iti va prescrie un tratament personalizat. Exista mai multe cauze care determina aparitia durerii:
● Acumularea de tartru – molarii sunt mai greu de curatat din cauza pozitionarii, tocmai din acest motiv este recomandat detartrajul si periajul profesional periodic,
● Fractura dentara aparuta in urma unui traumatism,
● Caria dentara profunda ce provoaca pulpita – in acest caz semnele sunt usor de recunoscut pentru ca apare o durere de masea ascutita, pulsatila, ce se intensifica la contactul de alimente reci,
● Abcesul dentar, cunoscut si sub numele de puroi la masea,
● Parodontoza – netratata, aceasta afectiune poate duce in timp la pierderea dintilor,
● Retractia gingivala – durerea vine din contaminarea zonelor mai sensibile ale maselei, lasate expuse de gingia care s-a retras,
● Bruxismul – scrasnirea dintilor poate duce la distrugerea smaltului protector si la durere locala.
In cazul in care durerea de masea apare seara sau noaptea tarziu si nu este suficient de puternica pentru a merge direct la urgente, poti administra un calmant sau un antiinflamator pentru a diminua durerea pe moment. Disparitia durerii dupa efectul calmantului nu este insa un motiv pentru amanarea vizitei la medic.
Ce nu este recomandat sa faci cand te doare maseaua?
Exista multe remedii naturiste care circula in mediul online pentru tratarea durerii de masea, de la tamponul de vata inmuiat in ulei de cuisoare si aplicarea in zona dureroasa, pana la mestecarea unui catel de usturoi sau clatirea gurii cu o solutie formata din apa si sare.
Nu contestam efectul pe care aceste remedii naturiste sau leacuri babesti le au asupra durerii de masea, insa nu reprezinta o solutie pe termen lung. Cu cat amani mai mult mersul la stomatolog, cu atat problema se va agrava mai tare si te vei confrunta cu dureri din ce in ce mai mari care in cele din urma nu vor mai trece cu astfel de leacuri.
Durerea de masea nu trece de la sine, peste noapte, doar pentru ca ai aplicat ulei de cuisoare. Exista o cauza pentru care maseaua te doare si doar medicul o poate identifica si iti poate prescrie un tratament adecvat.Asa ca, respecta programul de vizite regulate la stomatolog si nu va mai trebui sa te intrebi ce sa faci daca te doare maseaua pentru ca nu va mai exista un astfel de disconfort!