Daca iti place sa consumi pestele atunci trebuie sa cunosti cateva trucuri care te ajuta sa il gatesti corect. Acesta are beneficii nutritionale foarte importante pentru buna functionare a organismului. Daca faci anumite greseli, poti intampina reale dificultati cand pestele se prinde de tigaie, sau se sfarama tot. Iata care sunt cele mai intalnite greseli :
- Nu il verifici bine de oase
- Pui prea multa sare in marinata
- Nu ai uscat pestele
- Nu ai incins suficient tigaia
- Pui fileurile cu carnea in jos
- Il intorci de prea multe ori
- Gatesti pestele prea mult
Pestele poate fi gatit atat la cuptor cat si la tigaie, gratar sau la cuptorul cu microunde. Daca ai gatit vreodata peste si ai vazut ca e prea moale sau prea uscat, cu siguranta faci ceva gresit. Uneori poate fi de vina pestele, alteori poate e filetat gresit sau e taiat prea subtire.
Totusi, de cele mai multe ori este vorba despre greselile pe care le faci in timpul procesului de gatire. In general, pestele se gateste rapid si usor dar in mod delicat. Daca nu il filetezi bune sau nu il verifici atent de oase, s-ar putea sa ai surpize neplacute
Pestii au de multe ori si oase mici de aceea trebuie tratati cu cea mai mare atentie. Scoate-le cu ajutorul unei pensete si scapa de grija de a te putea ineca cu un oscior.Daca ai pus prea multa sare in marinata se pot descompune proteinele iar daca lasi fileul sa stea intr-o marinata prea sarata, pestele va deveni moale si uscat in loc sa fie ferm si umed.
Pentru a evita acest lucru, trebuie sa pui doar un varf de cutit de sare la marinata si sa adaugi restul condimentelor doar cand pui pestele in tigaie.Daca vrei ca pestele sa aiba o crusta crocanta si aurie trebuie sa usuci pestele foarte bine inainte de a-l pune la gatit. Daca suprafata fileului este umeda, atunci se va aburi in loc sa se rumeneasca frumos. Tine cont de acest truc si strge intotdeauna fileul cu un prosop de bucatarie inainte de a-l gati.
Incinge tigaia foarte bine inainte de a pune pestele la gatit. Lasa tigaia pe foc pana cand uleiul incepe sa straluceasca si abia apoi adauga pestele. Daca nu este incalzita suficient, cel mai probabil pestele se va lipi si se va marunti.
Pune intotdeauna fileurile cu carnea in sus si pielea in jos, pentru ca prima parte a fileului tinde sa se gateasca mai mult decat a doua parte, iar pielea groasa are rolul de a proteja carnea suculenta. Chiar daca nu consumi pielea, o indepartezi imediat dupa ce pestele este gatit.
Nu este nevoie sa intorci pestele de prea multe ori in timp ce se prajeste. Daca intorci un file inainte ca partea de jos sa fie gatita, acesta se va lipi si se va rupe. Lasă prima parte sa se patrunda bine pana cand se dezlipeste usor, intoarce-l o data pana cand se dezprinde si a doua parte.