China ironizeaza SUA in plin razboi comercial: „Au calatorit gratis in trenul globalizarii”

Tensiunile dintre cele mai mari doua economii ale lumii – Statele Unite si China – au atins un nou prag de intensitate, iar semnele nu par deloc incurajatoare. Departe de a se limita la simple tarife comerciale, conflictul se extinde pe multiple fronturi: economic, politic si simbolic. Iar in mijlocul acestei lupte tacute, dar dure, presa de stat chineza lanseaza un atac direct si deloc subtil la adresa Washingtonului.

Intr-un editorial publicat recent de China Daily, ziarul oficial in limba engleza al Partidului Comunist Chinez, Statele Unite sunt acuzate ca „pozeaza in victime” in timp ce, de fapt, „au profitat gratuit de beneficiile globalizarii”. Tonul este unul ironic, aproape dispretuitor, iar mesajul transmis e clar: Beijingul nu mai are de gand sa suporte retorica americana fara sa raspunda.

„Sa inceteze cu vaicareala”

China Daily scrie, fara menajamente, ca Statele Unite ar trebui „sa inceteze cu vaicareala”, dupa ce au beneficiat timp de decenii de avantajele unui sistem economic global construit in jurul schimburilor internationale. „SUA nu sunt jefuite de nimeni. Problema este ca Statele Unite traiesc peste posibilitatile lor de zeci de ani”, afirma editorialul, care continua prin a sublinia ca americanii „consuma mai mult decat produc” si si-au „externalizat productia” pentru a sustine un standard de viata peste nivelul real al productivitatii lor.

Este o critica frontala la adresa modelului economic american, dar si un raspuns dur la retorica folosita in ultima perioada de Donald Trump, care acuza in mod repetat China ca ar „jefui” SUA prin dezechilibrele comerciale. Editorialul chinez sustine ca, dimpotriva, America a beneficiat ani la rand de liberalizarea comertului si ca acum, in fata propriei incapacitati de ajustare, cauta vinovati in afara.

„Departe de a fi inselate, Statele Unite au calatorit gratis in trenul globalizarii”, mai adauga China Daily.

Trump raspunde: „Mingea este in terenul Chinei”

In replica, presedintele american a continuat sa insiste ca Beijingul trebuie sa faca primul pas. „China trebuie sa faca o intelegere cu noi. Noi nu trebuie sa facem o intelegere cu ei”, a declarat Trump intr-un interviu recent. El a sugerat ca presiunea exercitata asupra Chinei prin tarifele comerciale isi va produce in curand efectele, iar Beijingul va fi fortat sa cedeze.

Retorica sa este consistenta cu abordarea „America First” si cu strategia de renegociere a relatiilor comerciale internationale, dar starneste reactii tot mai dure nu doar in China, ci si printre unii dintre partenerii SUA.

Razboiul tarifelor nu se opreste aici

Desi escaladarea tarifelor pare ca a luat o pauza temporara – in acest moment, tarifele americane pentru importurile din China au atins 145%, iar cele chineze pentru produsele americane 125% – conflictul nu da semne de incetinire.

China a inceput deja sa ia masuri in plan intern. Surse citate de Bloomberg arata ca autoritatile chineze ar fi cerut companiilor aeriene sa isi reduca dependenta de echipamentele si piesele americane, in special de la Boeing. Zece aeronave Boeing 737 Max, aflate in proces de livrare catre operatori chinezi, ar putea fi acceptate doar partial, in functie de momentul in care au fost semnate contractele – inainte sau dupa noile tarife.

Mai mult, serviciul postal din Hong Kong a anuntat ca nu va mai accepta colete cu destinatia SUA, cu exceptia celor care contin doar documente. „Cetatenii ar trebui sa fie pregatiti sa plateasca taxe exorbitante si nerezonabile din cauza actiunilor agresive ale Statelor Unite”, a transmis institutia.

Este un gest mai degraba simbolic, dar extrem de graitor pentru deteriorarea relatiilor comerciale si diplomatice.

Beijingul joaca ofensiv

In paralel cu aceste tensiuni, China anunta cifre economice peste asteptari pentru primul trimestru din 2025. PIB-ul tarii a crescut cu 5,4%, un rezultat care, potrivit analistilor, se datoreaza in mare parte exporturilor accelerate catre SUA inainte de intrarea in vigoare a noilor tarife.

Aceste cifre vin intr-un moment cheie pentru Beijing, care incearca sa isi refaca increderea publica, dupa o perioada de somaj ridicat in randul tinerilor si consum intern scazut. Presedintele Xi Jinping se afla intr-un turneu in mai multe tari asiatice, printre care si Malaezia, incercand sa consolideze parteneriate strategice regionale.

„China ar fi dispusa sa se asocieze cu Malaezia si alte tari din ASEAN pentru a respinge curentul geopolitic al unilateralismului si protectionismului”, a declarat Xi intr-un editorial publicat chiar inainte de vizita sa.

Este clar ca Beijingul nu vrea sa lupte doar pe frontul tarifar, ci si pe cel al imaginii internationale. Prin consolidarea relatiilor cu tarile din Asia de Sud-Est, China incearca sa-si largeasca cercul de aliati si sa compenseze presiunea exercitata de Washington.

SUA pregatesc noi sanctiuni comerciale

Pe de alta parte, administratia Trump pare sa pregateasca un nou val de tarife, de aceasta data vizand industrii critice: produse farmaceutice, semiconductori, minerale rare si alte componente esentiale in lanturile globale de aprovizionare.

China detine o pozitie dominanta in productia si procesarea metalelor rare, indispensabile pentru fabricarea de smartphone-uri, baterii si tehnologie verde. O eventuala limitare a accesului SUA la aceste resurse ar putea avea un impact major nu doar asupra economiei americane, ci si asupra industriei globale.

Conflictul continua. Si se complica

Tensiunea comerciala dintre SUA si China nu este noua, dar pare ca in 2025 a intrat intr-o faza mai sofisticata si mai dura. Dincolo de tarife si interdictii, razboiul se poarta acum si la nivelul mesajului public, al influentei si al pozitionarii globale.

Declaratia din China Daily nu este doar un editorial. Este un semnal ca Beijingul nu mai accepta sa fie tratat ca tap ispasitor pentru problemele economice ale altora. Iar retorica ironica de tip „sa inceteze cu vaicareala” arata o schimbare de ton – una care nu lasa loc compromisului.

Atat Washingtonul, cat si Beijingul par sa se pregateasca pentru o confruntare de durata. Iar intre timp, restul lumii asista, calculeaza si, inevitabil, resimte consecintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *