Construirea increderii in sine sau cum sa te pregatesti pentru succes

Oamenii siguri pe ei au calitati pe care lumea le admira si le respecta, urmandu-le sfaturile. Increderea in sine este extrem de importanta in toate aspectele vietii si multi dintre noi cauta solutii sa o gaseasca si sa o consolideze, acesta fiind primul pas catre succes. O persoana care vorbeste clar, isi tine capul ridicat, isi priveste auditoriul in ochi fara retineri, raspunde cu fermitate la intrebari sau recunoaste fara ezitare ca nu stie raspunsul, este o persoana care poate convinge si are succes.

Persoanele increzatoare inspira incredere celor din jur, iar castigarea increderii este cheia catre un drum ascendent, plin de realizari.  

Din fericire, increderea in sine se poate invata si dezvolta, meritand efortul, drumul transformarii personale fiind o cale de a aduce fericirea in viata ta.

  

Depistarea nivelului de incredere in sine

Nivelul de incredere in sine este reliefat de mai multe aspecte – comportamentul tau, limbajul corporal, modul in care vorbesti, ceea ce spui si multe altele. Iata alte caracteristici ale unei persoane increzatoare in sine:

  • face ceea ce crede ca e drept fara a fi influentata de parerile celor din jur;
  • este dispusa sa isi asume riscuri si sa depuna eforturi suplimentare pentru a-si implini visele;
  • isi recunoaste greselile si invata din ele;
  • accepta aprecierile si complimentele cu demnitate si simplitate, bucurandu-se de recunoastere si de rezultatele muncii depuse.

 

Increderea scazuta in sine este autodistructiva

Persoanele increzatoare sunt pozitive, cred in abilitatile lor si se bucura de viata, in timp ce persoanele cu o incredere scazuta in sine se exprima si se manifesta deseori autodistructiv si negativ.

Cristina Moise, fondator Refresh Your Mind, coach trainer certificat NLP, te poate ajuta sa parcurgi cei trei pasi care iti vor schimba viata – pregatirea calatoriei tale, stabilirea etapelor si dobandirea succesului. Incepe alaturi de ea un curs care sa te ajute sa iti dezvolti increderea in sine si sa te angajezi intr-o schimbare benefica a vietii tale.

“Foarte multi oameni stiu foarte bine ce NU VOR: nu mai vor relatia, nu mai vor jobul, nu mai vor aceleasi probleme …insa foarte putini stiu CE VOR cu adevarat. Si asta pentru ca niciodata nu au fost obisnuite sa se gandeasca la ce vor si ce isi doresc: ce fel de relatie sau cum sa fie evolutia lor in cariera. Transformarea personala te ajuta sa te cunosti mai bine, sa constientizezi resursele pe care le ai, sa dezvolti abilitati noi de a gandi si de a actiona pentru a obtine rezultate concrete si pentru a face saltul catre urmatorul nivel in viata ta. Transformarea personala devine un instrument absolut necesar in conditiile in care mediul in care traim se schimba rapid, ritmul este foarte alert, avem nevoie sa comunicam eficient, sa cream relatii armonioase cu cei din jur si mai ales avem nevoie de incredere de sine si echilibru interior. Schimba modul de a gandi si strategia de joc daca vrei sa obtii ceva diferit si daca vrei sa devii cea mai buna versiune a ta!”, spune Cristina.

 

Ce este increderea in sine

Daca ar fi sa stabilim doua ingrediente de baza ale increderii in sine, acestea sunt autoeficienta si stima de sine.

Autoeficienta o manifestam atunci cand avem incredere in abilitatile noastre si ne atingem obiectivele propuse. De aceea, daca invatam si muncim din greu intr-un anumit domeniu, nu se poate sa nu reusim. Autoeficienta ii determina pe oameni sa accepte provocari dificile si sa faca fata neplacerilor, urmandu-si cu incredere drumul stabilit, oricat ar fi de dificil.

Stima de sine este tot o autoeficienta, dar extinsa intr-un sens mai general. Stima de sine este cea care ne ajuta sa facem fata la tot ce se intampla in viata noastra si sa ne exercitam dreptul de a fi fericiti, fara a ne lasa coplesiti de greutati.

 

Dobandirea increderii in sine

Unii oameni incearca sa dezvolte increderea in sine cu afirmatii si ganduri pozitive. Acestea pot fi de ajutor, dar nu sunt suficiente. Procesul de dezvoltare personala, sau pasii pentru a-ti creste increderea in sine trebuie sa includa stabilirea si atingerea obiectivelor, adica dezvoltarea si construirea competentelor.

Increderea in sine este un sentiment echilibrat, bazat pe o apreciere ferma si obiectiva a realitatii si nu se poate dobandi in cinci minute, necesitand un exercitiu constant, sustinut si de durata.

Totusi, daca ai determinarea de a duce lucrurile la bun sfarsit, iti va fi mult mai usor sa devii increzator, iar lucrurile pe care le vei face vor genera succesul, deci increderea ta se va manifesta si materializa in realizari palpabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *