Tehnologia de printare 3D a aparut oficial in anii 1990, desi se pare ca ea a fost inventata in 1980 de catre un doctor japonez care de altfel a si realizat primul brevet pentru prototipare rapida, insa nu a reusit sa depuna caietul de sarcini la timp, iar ideea a fost inregistrata abia 10 ani mai tarziu. Procesul de imprimare 3D pare un concept futurist, insa la baza are 3 etape simple: scanare-proiectare-imprimare.
Scanarea 3D – o etapa optionala
Procesul de scanare 3D are loc doar in momentul in care dorim sa realizam un obiect replica a unuia deja existent sau atunci cand trebuie sa refacem o piesa lipsa dintr-un ansamblu. Se folosesc echipamente speciale pentru scanarea obiectului care realizeaza o reprezentare digitala sub forma unui nor de puncte. Ulterior, in etapa de proiectare vor fi recreate formele ce urmeaza a fi printate.
Exista scannere de mana, folosite pentru a scana obiecte de dimensiuni mici si scanere cu o rezolutie mai mare potrivite pentru captarea celor mai mici detalii (spre exemplu, aceste scanere pot fi folosite pentru scanarea cladirilor arhitecturale sau a monumentelor istorice). Daca nu se doreste o reproducere a vreunui obiect, procesul de imprimare incepe direct de la proiectarea obiectului.
Scanarea poate fi realizata de catre tine, iar in aceasta situatie trebuie sa investesti in aparatura, sau poti opta pentru servicii profesionale de scanare 3D. Daca ai nevoie de astfel de servicii o singura data, nu are rost sa iti cumperi un scaner, insa daca activitatea ta se bazeaza pe scanarea si imprimarea obiectelor, atunci este necesara aceasta investitie. Poti consulta oferta noastra de scanner pret si sa vezi ce scaner se pliaza cel mai bine nevoilor tale, in functie de dimensiunea obiectelor pe care vrei sa le scanezi.
Proiectarea 3D – o etapa esentiala
Proiectarea este cea mai importanta etapa in tot acest proces si necesita cea mai mare atentie. Proiectarea 3D se face de la zero in cazul unui obiect tridimensional sau porneste de la scanarea realizata in prealabil. Aceasta etapa va fi parcursa doar de catre persoane cu pregatire in domeniu pentru ca si cea mai mica eroare poate afecta rezultatul final.
Imprimarea 3D – etapa finala
Dupa ce obiectul a fost proiectat si verificat, urmeaza etapa finala, de printare 3D. O imprimanta 3D are mult mai multe avantaje decat procesele de fabricatie traditionale: asigura o productie rapida si o eficienta a costurilor, produsele rezultate sunt de o calitate mai buna iar posibilitatile de imprimare 3D sunt nelimitate, motiv pentru care a inceput sa fie din ce in ce mai folosita in tot felul de industrii.
Specialistii previzioneaza ca imprimarea 3D va deveni o activitate cotidiana. Imagineaza-ti cum ar fi sa se strice o componenta a unui aparat electrocasnic, sa cauti online modelul piesei respective, sa o printezi 3D si sa inlocuiesti componenta stricata cu una noua produsa chiar la tine acasa. Desigur, situatia descrisa momentan este de domeniul SF-ului, insa cu siguranta va deveni realitate pe masura ce aceasta tehnologie va avansa.