Piata imobiliara este extrem de sensibila la orice schimbare majora care afecteaza economia per ansamblu. Acest lucru vine in contextul in care piata imobiliara este in stransa legatura cu puterea de cumparare a celor interesati de achizitia unui imobil sau teren. Tocmai de aceea pandemia de Covid-19 si efectele sale in economia nationala si chiar in cea mondiala a avut un impact in ceea ce priveste piata imobiliara din tara noastra.
Scaderea estimata la inceputul pandemiei nu a avut loc
La inceputul anului 2020 se astepta ca in domeniul imobiliar sa existe o crestere mai mare chiar decat in anii anteriori. Insa odata cu inceputul pandemiei de coronavirus, specialistii din imobiliare au inceput sa anticipeze faptul ca acest domeniu va fi puternic afectat de intreg contextul epidemiologic si de restrictiile impuse de autoritati.
Chiar daca o scadere a tranzactiilor imobiliare s-a facut remarcat in lunile din perioada starii de urgenta, trebuie spus ca scaderea a fost urmata de o crestere sustinuta in trimestrele al treilea si al patrulea. Mai mult decat atat, in ultimul trimestru al anului 2020 cresterea in ceea ce priveste cererea de imobile de pe piata a avut o pondere importanta in Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta si Bucuresti.
Cu toate ca in general piata imobiliara din Romania nu a avut scaderea estimata la inceputului anului de specialistii din acest domeniu, estimarea facuta odata cu impunerea restrictiilor specifice de lock down, trebuie spus ca pe piata imobiliara au avut loc o serie de modificari semnificative in ceea ce priveste preferintele cumparatorilor din domeniul imobiliar.
Interes crescut pentru case si terenuri
Faptul ca pandemia de Covid-19 si restrictiile extrem de dure impuse in perioada starii de urgenta au influentat comportamentul cumparatorilor interesati de diferitele categorii de bunuri imobile se observa foarte bine in interesul crescut pentru case si terenuri in detrimentul apartamentelor. Altfel spus, in acest an aflat sub semnul pandemiei de Covid-19 tot mai multi romani au manifestat interes pentru achizitionarea unei case sau a unui teren pentru a construi o casa.
Consecintele traiului la bloc in perioada starii de urgenta s-au vazut foarte bine in comportamentul potentialilor cumparatori din domeniul imobiliar. Astfel, apartamentele la bloc au fost printre categoriile de imobile care au avut cea mai mare scadere in interesul potentialilor cumparatori in lunile martie-aprilie. De cealalta parte, interesul pentru case si terenuri a devenit tot mai mare, mai ales odata cu ridicarea starii de urgenta.
Sub semnul constant al unei posibile noi stari de urgenta odata cu venirea sezonului rece, foarte multi dintre cei interesati de achizitionarea unui imobil sau orientat spre case sau spre terenuri pentru a putea avea posibilitatea de a se bucura de traiul la curte. Daca in cazul apartamentelor al treilea trimestru a adus interesul cumparatorilor la acelasi nivel ca in prima luna a anului, in cazul caselor interesul a fost cu 20% mai ridicat, pe cand interesul pentru terenuri a avut valori mai mare chiar cu 80%.
Noile tendinte in imobiliare in contextul Covid-19
Traiul la curte si zonele mai putin aglomerate sunt noile tendinte in randul celor interesati sa cumpere un imobil in aceasta perioada afectata de pandemia de coronavirus.Acest lucru este evident prin faptul ca cererile pentru case si terenuri au avut o crestere foarte mare incepand cu primele luni ale pandemiei, in vreme ce interesul pentru apartamente a scazut considerabil in acest luni.
O crestere importanta s-a vazut inclusiv pentru acele proprietati imobiliare aflate in zonele metropolitane ale marilor orase.Pentru a veni in intampinarea noilor tendinte in domeniul imobiliarelor, site-ul imo24.ro pune la dispozitia tuturor celor interesati de case si terenuri o multime de astfel de proprietati imobiliare.