Ochiul reprezinta unul dintre cele mai importante organe ale corpului si este implicat in aproape toate activitatile pe care le desfasori. Deoarece vazul este atat de important in viata fiecarui om, trebuie sa iti ingrijesti ochi pe cat de bine posibil. Ochii au nevoie de grija corespunzatoare, ce include o igiena riguroasa, controale oftalmologice de fiecare data cand este necesar, dar si activitati ce relaxeaza muschii oculari.
Iata ce poti face pentru a avea grija de ochii tai si pentru a preveni oboseala oculara:
Respecta regulile de igiena pentru ochi
Igiena la nivelul ochilor este foarte importanta pentru a preveni numeroase boli, dar si accidente ce pot afecta vederea. Regulile de igiena oculara nu sunt deloc complicate, iar cele de baza includ:
- Nu atinge ochii cu mainile murdare. Evita sa te scarpini sau te freci la ochi in general, insa daca trebuie sa o faci, spala-te bine pe maini inainte.
- Foloseste ochelari de protectie atunci cand este necesar. Pentru activitatile ce pot duce la accidentari la nivelul ochilor, ochelarii de protectie sunt obligatorii. Printre aceste activitati se numara sporturile precum lacrosse, dar si sudura sau prepararea unor substante ce au reactii chimice periculoase.
- Aplica lentilele de contact asa cum iti indica medicul. Daca folosesti lentile de contact, urmeaza intotdeauna sfaturile medicului care le prescrie si foloseste numai solutii si lentile avizate, comercializate de firme de incredere.
- Nu folosi tratamente homemade pentru ochi. Evita aplicarea ceaiurilor sau a remediilor naturiste, precum uleiurile esentiale in ochi sau in zona oculara si consulta un specialist daca ai nevoie de solutii de curatare sau de tratare a ochilor.
Nu amana tratarea problemelor oftalmologice
Problemele oftalmologice se pot agrava in timp daca nu sunt tratate corespunzator, de aceea este important sa mergi la oftalmolog cel putin o data pe an, daca nu la 6 luni si sa tratezi orice fel de afectiune apare la nivelul ochilor. Din fericire, majoritatea afectiunilor la nivelul ochilor se pot trata prin metode moderne si folosind tehnologii avansate.
Un exemplu in acest caz este strabismul, care se trateaza cu succes atat la adulti, cat si la copii. Poti afla mai multe despre metodele de tratare stabism de pe Infosan.ro si poti programa o consultatie daca ai nevoie. Incearca sa nu amani controalele regulate la doctor pentru ca acesta sa poata detecta orice posibila problema.
Ia o pauza de la ecrane
Oboseala oculara apare atunci cand petreci prea mult timp in fata calculatorului, dar si atunci cand iti suprasoliciti ochii citind fara pauza ore in sir sau nepurtand ochelari de soare atunci cand e necesar. Daca resimti oboseala la nivelul ochilor, senzatia de ochi uscat sau mancarime ori lacrimare, atunci este clar ca ochii tai au nevoie de o pauza.
Nu folosi calculatorul fara a lua cate o pauza la fiecare 30 de minute, nu sari peste somnul de noapte de cel putin 7-8 ore si foloseste intotdeauna ochelari de soare atunci cand iesi afara si ochelari cu filtru de protectie pentru ecrane. De asemenea, foloseste ori de cate ori poti lumina naturala atunci cand lucrezi si incearca sa clipesti mai des daca iti doresti sa previi oboseala oculara. Atunci cand simptomele de oboseala la nivelul ochiului persista, consulta medicul oftalmolog pentru a primi un diagnostic adecvat.
Grija pentru ochi trebuie sa fie o prioritate daca iti doresti sa te bucuri de o vedere buna si sa previi afectiunile oftalmologice. Respecta regulile de igiena oculara, consulta periodic medicul oftalmolog si ia pauze dese de la ecrane pentru a te bucura de ochi sanatosi.
Sursa foto: Unsplash.com