Lichiorul de smochine are un gust aromat si este foarte apreciat de catre iubitorii de lichioruri. Smochinele sunt foarte gustoase si contin o diversitate de nutrienti, fiind fructe deosebit de sanatoase. Acestea sunt pline de seminte si au coaja comestibila. Pulpa fructului are un gust dulceag.
Smochinele au nenumarate beneficii pentru sanatate. Acestea stimuleaza digestia, reduc riscul de boli de inima si regleaza nivelul zaharului din sange. Acestea sunt bogate in cupru si vitamina B6. Cuprul joaca un rol foarte important pentru metabolism iar vitamina B6 faciliteaza descompunerea proteinelor din alimentatie si are capacitatea de a crea noi proteine. In plus, mentin sanatatea creierului.
Smochinele se consuma proaspete, dar uscate. Acestea se folosesc atat pentru gemuri, dulceturi si lichioruri. Indiferent de ce vrei sa faci foloseste intotdeauna fructe cat mai coapte si sanatoase. Lichiorul de smochine este considerat un adevarat deliciu si se prepara rapid din doar cateva ingrediente. Iata de ce ai nevoie :
Ingrediente: 1 kilogram de smochine, 500 g zahar, 1,8 litri alcool (25 – 35 grade)
Mod de preparare: Smochinele se spala si apoi se usca cu un prosoap de hartie sau la soare timp de 2 ore. Se pun fructele intr-un borcan mare alternand un rand de smochine cu unul de zahar pana cand se folosesc toate ingredientele.
Se va toarna alcool peste fructe si zahar si se închide borcanul ermetic. Apoi se aseaza intr-un loc întunecat si rece pentru o perioada de 3 luni. Din cand in cand se va agita borcanul. Dupa acest timp, lichiorul de smochine este gata si poate consuma alaturi de diverse preparate culinare. Fructele din lichior se pot folosi in diverse retete de prajituri sau pot fi glazurate cu ciocolata si consumate ca atare.
Daca adori bauturile alcoolice rafinate cu gust dulce incearca si tu sa prepari acasa acest lichior delicat cu un gust deosebit. Consuma o bautura rafinata si cremoasa cu gust divin si culoare placuta. Cand este gata lichiorul se poate imbutelia in sticle pentru a fi pastrat peste iarna.
Lichiorurile in general sunt adorate de femei pentru gustul lor fin si aromat si pentru ca sunt slab alcoolizate. Acestea se consuma in momentele de relaxare alături de familie si prieteni, se regula inainte de cina.
Lichiorurile se pot prepara din diferite fructe sau flori, alaturi de alte ingrediente interesante. Consumate in cantitati mici acestea nu afecteaza sanatatea organismului. Este bine ca din cand in cand sa te rasfeti cu o astfel de bautura, care poate transforma momentele simple in unele cu adevarat magice.Lichiorul de smochine poate fi consumat alaturi de fructele din lichior pentru un plus de gust si aroma.
Pentru a face lichior fructele se macereaza pentru inceput in alcool iar in acest fel se imbiba cat mai bine aromele. In functie de fructele folosite durata de macerarea poate fi mai lunga sau mai scurta. Smochinele sunt fructe moi si suculente, astfel ca nu este nevoie de o durata foarte mare de macerare cum este cazul lichiorului din nuci verzi. Pentru reusita sigura alege doar fructe sanatoase.