Nu foarte multi stiu ca omleta devine deosebit de pufoasa daca adaugi bicarbonatul de sodiu. Este vorba despre un ingredient simplu dar care schimba radical textura omletei. Acesta poate fi un mic dejun dar si un pranz deosebit de delicios, precum si un brunch elegant, in functie de fiecare situatie in parte.
Omletele reusite trebuie sa fie usoare, delicate si pufoase. Pentru a obtine un astfel de preparat este indicat sa tii cont de cateva trucuri si sa dai dovada de indemanare. Omleta devine extrem de pufoasa daca adaugi praf de copt sau bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este alcalin, iar ouale sunt usor acide iar acesta are rolul de a produce bule de dioxid de carbon care fac omleta pufoasa. Este important sa folosesti cantitatea necesara, deoarece daca folosesti prea mult sau prea putin vei distruge complet aspectul dar si gustul omletei.
Utilizarea prafului de copt nu se bazeaza pe aciditatea ouălor, de aceea poti folosi o cantitate mai mare in comparatie cu bicarbonatul. Pentru o omleta din 3 oua ai nevoie de doar o lingurita de bicarbonat de sodiu. Daca consideri ca ai pus un pic mai mult decat trebuie, poti sa adaugi cateva picaturi de suc de lamaie pentru a neutraliza imediat excesul.
Praful de copt este ceva mai usor de masurat. Ai nevoie de o jumatate de lingurita de praf de copt pentru a face o omleta din 3 pana la 6 oua. De asemenea, omletele devin pufoase si daca adaugi una sau doua lingurite de apa sau lapte in compozitia de oua batute. Poti incerca si sa separi albusele de galbenuse, sa bati albusele si apoi sa le incorporezi in galbenuse si vei vedea cat de delicata devine omleta.
Acopera omleta pentru cateva pentru a o ajuta sa se umfle. Bate ouale cu telul pentru 2 minute. Adauga lapte sau smantana lichida la amestecul de oua si inlocuieste uleiul cu untul.Bate ouale pana ce devin o compozitie omogena si adauga sare si piper.
Foloseste intotdeauna oua proaspete pentru un pus de savoare. Un alt truc consta in adaugarea apei minerale in ouale batute pentru a obtine o omleta pufoasa. Poti inlocui apa cu iaurt sau cu branza light si bate-le cat de bine. Coace omleta la foc mic sub capac si nu uita sa o intorci si pe partea cealalta.
Incanta-ti copiii la mic sau musafirii la pranz cu o omleta deosebit de copioasa. Poti folosi tot felul de umpluturi in functie de preferintele fiecaruia. Adauga bucati de carnaciori picanti, salam sau sunca, branza sau cascaval si asezoneaza din plin cu legume ca : ardei gras rosu, galben si rosu, ceapa, dovlecei sau rucola.
Acum nu mai trebuie decat sa te inarmezi cu putina rabdare si sa pui in aplicare aceste tehnici, simple si la indemana oricui. Poti face rapid o mancare delicioasa din oua si inca cateva ingrediente atent alese.