Daca optezi sa faci foile de placinta acasa atunci poti sa consumi un produs delicios care nu contine aditivi si conservanti. Acestea pot avea diverse umpluturi, dulci sau sarate si pot fi consumate atat ca fel principal, cat si ca desert. Iata cateva retete simple care pot fi un punct de inspiratie pentru tine :
Foi de placinta –de post
Ingrediente : 200 ml apa; 200 ml ulei; 6 linguri de zahar; 500 g faina; o lingurita bicarbonat de sodiu si o lingura otet.
Mod de preparare: Se pune intr-un bol apa, ulei si zahar si se amesteca bine. Separat se dizolva bicarbonatul cu otet, peste care se adauga amestecul de apa, ulei si zahar. Apoi se pune faina in ploaie si se continua framantarea pana cand se obtine un aluat nelipicios si elastic.
Acesta trebuie framantat pana la consistenta dorita. Apoi se imparte in 2 parti si se intinde intr-un strat subtire si se folosesc pentru diverse preparate culinare.
Foi de placinta din 4 ingrediente
Ingrediente : 250 g faina, 1/2 lingurita sare, 100 ml ulei vegetal, 2 linguri de apa.
Mod de preparare: Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si apoi se adauga uleiul si apa, amestecand usor pana la omogenizare. Se formeaza o bila de aluat care se framanta pana cand aluatul se dezlipeste usor de pe mana.
Foi de placinta cu drojdie
Ingredinte : 350 g făina; 150 ml apa; 80 ml ulei; 25 gr drojdie proaspata; o lingurita otet de mere, o lingurita sare.
Mod de preparare: Se pun 2 linguri de faina in apa calda si drojdia sfaramata si se lasa pentru cateva minute pana cand creste.Separat se amesteca toate ingredientele cu drojdia crescuta pana cand se formeaza un aluat omogen. Aluatul se împarte in doua parti si se poate folosi cu diferite umpluturi.
Foi de placinte fragede
Ingrediente : 500 g faina; 200 g unt moale sau untura; 100 g smantana; 1 ou; 150 g zahar; 2 fiole zahar vanilat; 10 g praf de copt; 1 varf de cuțit de sare.
Mod de preparare: Pentru inceput se amesteca foarte bine untul cu zaharul. Apoi se adauga esenta de vanilie si oul si se amesteca usor pana se obtine o pasta cremoasa. Se pune smantana si apoi se amesteca pana la omogenizare.
Separat combini faina cu sarea si praful de copt apoi adaugi peste amestecul cremos. Pentru inceput se amesteca cu lingura de lemn apoi se framanta cu mana. Când nu mai este lipicios aluatul inseamna ca este gata si se poate folosi pentru placinta.
Nu uita sa pui tava la cuptorul preincalzit si lasa la copt pentru aproximativ o jumatate de ora. Verifica cuptorul din cand in cand sa nu se arda placinta si cand observi ca prinde o culoare aramie poti sa inchizi focul. Nu coace la foc mare pentru ca risti sa nu fie patrunsa compozitia din interiorul placintei.