Atunci cand facem efort fizic intens riscam sa suferim de febra musculara, care uneori este atat de suparatoare incat ne ingreuneaza mersul. Din punct de vedere medical nu reprezinta o urgenta, insa atunci cand persista acest simptom pentru o lunga perioada de timp este indicat sa consulati medicul.
Febra musculara reprezinta de fapt o deteriorare a fibrelor musculare, datorata activitatilor fizice intense. Simptomele febrei musculare pot varia de la un disconfort usor si pana la dureri severe.
De obicei, febra musculara apare aproximativ la 8 ore dupa exercitiile fizice si se poate intensifica chiar si dupa 72 de ore, in functie de fiecare organism in parte. Caracteristicile febrei musculare sunt :
- sensibilitate musculara
- incapacitatea de a face anumite miscari
- scaderea fortei
- umflaturi la nivelul muschilor afectati
Un alt stimulent ce poate duce la aparitia febrei musculare este stresul metabolic. Este dovedit faptul ca acidul lactic poate cauza febra musculara deoarece dupa un exercițiu intens, odihna duce acidul lactic la nivelul initial, in timpul normal de recuperare dintre antrenamente.
Cu toate acestea, unele studii spun ca ionii de hidrogen si speciile de oxigen cresc in concentratie in timpul exercitiilor fizice la nivelul muschiului, de aceea apare acest disconfort.
Produsul muschilor si celulelor rosii din sange poartă denumirea de acid lactic. Rolul acestuia este de a asigura functionarea optima a muschilor, chiar si in lipsa unei cantitati adecvate de oxigen.
In timpu exercitiilor fizice, acidul lactic se acumuleaza dupa un anumit prag, iar muschii au nevoie de energie, desi corpul nu mai poate furniza suficient oxigen. Asa se explica arsura resimtita dupa exercitiile intense si ridicarile repetate.
Febra musculara se resimte mai puternic la inceputul exercitiilor fizice iar cresterea musculara se resimte, la sfarsitul exercitiilor fizice. Persoanele care fac sport mai rar sunt predispusi la aparitia febrei musculare insa nu cresc optim musculatura. Cei care fac antrenamente frecvente, au mai putina febra musculara dar mai multa crestere musculara.
Asadar, cresterea musculara nu este legata de febra musculara. Febra musculara apre din cauza ca la nivelul fibrelor musculare se produc microleziuni, dar nu va ingrijorati, musculatura se intareste si devine mai puternica.
Febra musculara mai apare din cauza contractiei excentrice si concentrice; isometria, genetica si stresul metabolic fiind alti factori declansatori. Iata cum poti sa scapi de febra musculara : hidrateaza-te cat mai bine, continua sa faci miscare, fa o baie calda cu sare, foloseste un unguent special, consuma mai multi carbohidrati si proteine sau ia o aspirina.
Cel mai indicat este ca înainte de a depune efort fizic, sa iei o aspirina pentru a bloca receptorii de durere sau consuma cafeina inainte cu o ora de antrenament, deoarece aceasta poate reduce durerea perceputa în timpul febrei musculare. De asemenea, si acizii grasi Omega 3 au proprietati benefice asupra reducerii febrei musculare.