Curatenie digitala: de la fisiere inutile la gadgeturi uitate in sertare

Ai vreun telefon vechi intr-un sertar sau un incarcator care nu se mai potriveste cu nimic, dar parca ti-e mila sa-l arunci? Ei bine, nu esti singurul.

Intr-o societate tot mai digitalizata, nu acumulezi doar fisiere, aplicatii si emailuri, ci si gadgeturi care se transforma, fara sa-ti dai seama, in deseuri electronice. Le tii „pentru orice eventualitate”, dar raman uitate, ocupa spatiu si, in cele din urma, devin o problema de mediu.

E timpul, asadar, pentru putina curatenie digitala. De unde ar trebui sa incepi, dar si ce trebuie sa stii despre impactul poluarii online, ramane sa descoperi in randurile urmatoare.

Poluarea invizibila: cum ne afecteaza datele stocate

Cand te gandesti la poluare iti vin automat in minte urmatoarele scenarii – deseurile aruncate pe strada, zgomotul din orase sau plasticul necolectat corespunzator. Insa, realitatea e mai cuprinzatoare de atat.

In 2007, a fost creat un zettabyte de date la nivel mondial. Cifra s-a dublat in 2010, iar pana in 2035 se asteapta ca va ajunge la 2.000 de zettabytes. Poluarea digitala e un subiect cat se poate de actual si iti poate afecta viata la fel cum o face si cea asupra naturii.
Totusi, in ce consta mai exact? Ei bine, de fiecare data cand pastrezi fisiere inutile in cloud, emailuri vechi sau backup-uri uitate, folosesti spatiu de stocare pe servere care functioneaza 24/7.

Centrele de date consuma cantitati uriase de energie pentru a rula si pentru a se raci. Iar cu cat pastram mai multe date, cu atat creste amprenta digitala de carbon. In 2022, s-au folosit 70 de milioane de servere. Gestionarea lor a implicat producerea a 1-2 tone de CO2. Asadar, activitatile de reciclare electronice mici ar trebui sa devina prioritati de lunga durata, nu doar obiective in plan teoretic.

Curatenie digitala = economie de energie

Consumul nelimitat nu mai reprezinta de mult timp o bucurie pentru utilizatori – ci un pericol pentru mediu. Timpul exagerat petrecut in online necesita de 3 ori mai multa energie decat toate panourile solare din lume.

Acum, imagineaza-ti ca de maine toti ar incepe sa-si faca ordine in fisierele digitale. Ce impact ar putea avea o astfel de initiativa? E simplu:

● Reducerea energiei consumate de servere,
● Scaderea emisiilor indirecte de CO2,
● Cresterea performantei dispozitivelor personale.

Simplul gest de a-ti goli cosul de email ar putea produce o schimbare de durata, asa ca…ce mai astepti?

Gadgeturi uitate, impact real

Dincolo de fisierele digitale, exista si o alta problema masiva: cantitatea tot mai mare de deseuri electronice mici, uitate in sertare. Conform unui studiu realizat de Global E-waste Monitor, numarul a ajuns la 62 de miliarde kg in 2022. Specialistii estimeaza ca pana in 2030, se va ajunge la 80 de miliarde kg.

O alta cercetare sustinuta de Institutul Natiunilor Unite pentru Formare si Cercetare (UNITAR) si de membrii Forumului DEEE din 6 tari (Regatul Unit, Italia, Portugalia, Romania, Slovenia si Tarile de Jos) a semnalat efectele deseurilor invizibile.

S-a constatat ca din cele 74 de echipamente digitale care se regasesc intr-o locuinta, 13 raman depozitate in diverse locuri din casa. 9 din ele sunt nefolosite, iar 4 sunt complet defecte.

Gadgeturile uitate nu doar ca ocupa spatiu inutil, dar continutul ridicat de metale grele si substante toxice favorizeaza poluarea si aparitia problemelor de sanatate.

Unde poti recicla electronicele mici

Asadar, e momentul sa incepi un program de colectare. Exista multe centre de reciclare gadgeturi. Asociatia Environ a facilitat dezvoltarea unei retele cu peste 4.000 de puncte. Ofera, de asemenea, solutii concrete de colectare a deseurilor electronice, inclusiv pentru dispozitive mici precum:

● Telefoane mobile si tablete vechi,
● Cabluri, incarcatoare, adaptoare,
● Tastaturi, casti, camere web.

Esti gata sa reciclezi? Intra in aplicatie si vezi care este cel mai apropiat punct de colectare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *