De ce am dintii strambi?

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care pacientii le pun medicilor ortodonti atunci cand ajung la prima consultatie a lor sau a copilului lor este: “De ce am dintii strambi? / De ce are copilul meu dintii strambi?”. Din pacate, nu exista un raspuns unic la aceasta intrebare. Dintii se pot dezvolta incorect din mai multe motive, cum ar fi influenta genetica, deformarea de crestere a maxilarului, obiceiurile pacientului, obstructia cailor respiratorii cronice si alte afectiuni grave de sanatate orala.

Desi unii dintre acesti factori sunt in afara controlului nostru, iar aparatul dentar sau alte tipuri de tratamente ortodontice pot fi necesare pentru a corecta dintii strambi, exista cateva lucruri pe care parintii ar trebui sa le aiba in vedere pentru a se asigura ca copiii lor vor creste cu zambete sanatoase, pline de incredere.

​Genetica si dintii strambi

Atunci cand aglomeratia dentara apare din cauza dintilor suplimentari, a dintilor anormal de mari sau a maxilarelor mici, genetica joaca adesea un rol semnificativ. Cand ne gandim ca 50% din componenta noastra genetica o obtinem de la un parinte si 50% de la celalalt, nu este de mirare ca uneori dintii si maxilarele nu se potrivesc perfect.

Multe probleme ortodontice, cum ar fi malocluzia si dintii strambi, sunt puternic influentate de genetica si, in majoritatea cazurilor, nu pot fi evitate, dar pot fi corectate. Problemele mai grave de crestere dentara si faciala, cum ar fi maxilarul superior care creste mult mai lent decat maxilarul inferior, vor justifica interventia ortodontica timpurie.

Aceste probleme ar trebui sa fie evaluate de un ortodont pana cand copilul ajunge la varsta de 10 ani. Problemele minore ale muscaturii si inghesuirile dentare ar trebui, de asemenea, evaluate din timp, dar pot fi adesea monitorizate timp de cativa ani inainte de a fi tratate cu usurinta in timpul anilor de crestere pubertara.

Comportamentele in copilarie

In timp ce genetica joaca un rol major in a determina daca un copil necesita tratament ortodontic, anumite comportamente din copilarie pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea dintilor strambi.

​Ingrijirea dintilor de lapte

Daca un copil pierde prea devreme un dinte de lapte, dintii adiacenti se pot deplasa in spatiul gol, reducand locul disponibil pentru eruperea dintelui permanent. Prin urmare, ingrijirea corespunzatoare a dintilor de lapte este esentiala daca doresti sa previi aglomerarea dintilor permanenti.

In cazul in care un dinte de lapte cade din cauza unui traumatism sau este extras din cauza unei carii sau a unei infectii, este important sa se ceara ajutorul unui medic ortodont pentru sfaturi si, eventual, plasarea unui menintator de spatiu pentru a preveni pierderea locului in care va erupe dintele permanent.

Beneficiile tratamentului ortodontic timpuriu

Probabil ca esti tentat sa astepti pana cand copilul tau va ajunge la anii adolescentei pentru a incepe tratamentul ortodontic. Dar trebuie sa stii ca tratamentul ortodontic timpuriu, efectuat mai devreme, cand copilul are varsta de 8 – 10 ani, poate fi benefic in multe cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *