Daca citesti aceste randuri, este pentru ca esti un incepator in investitii care cauta diverse sfaturi despre cum sa investesti bine. Dar, spre deosebire de multi incepatori, nu te-ai indragostit de efectul Dunning-Kruger (sau de efectul de exces de incredere).
Ceea ce este deja un inceput bun! Intr-adevar, a investi corect atunci cand esti incepator necesita o buna doza de umilinta si mai presus de toate cunoasterea principalelor principii de baza ale investitiei.Ce este investitia, diferenta dintre consum si investitii Vestor sau speculatii… Iti oferim informatii pentru incepatori!
Ce este investitia?
Inainte de a-ti oferi sfaturi pentru a incepe bine si pentru a-ti implementa strategia de investitii, credem ca este necesar sa faci cateva clarificari semantice pentru a evita confuziile.
Investitia inseamna punerea la dispozitie a resurselor pentru a creste stocul de bunuri productive. Astfel, investitia consta in furnizarea de capital (economiile tale) organizatiilor (companii, comunitati, asociatii etc.) sau persoanelor (finantarea studiilor copiilor tai, de exemplu, etc.) pentru a le permite acestora sa produca bunuri sau servicii. In schimb, aceste organizatii iti vor oferi o parte din profiturile realizate. Acesta este capitalismul in forma sa cea mai pura.
Citeste si: Cursuri pentru a alege un portofoliu PAMM profitabil
Diferenta dintre consum si investitie
In acest sens, investitia difera de consum prin aceea ca acesta din urma urmareste pur si simplu satisfacerea unei nevoi, fara a contribui direct la cresterea aparatului productiv (consumul si investitia raman totusi strans interdependente in economiile noastre moderne).
Pentru a explica lucrurile simplu, sa ne imaginam ca iti cumperi o masina electrica. Este o cheltuiala de consum daca o folosesti pentru calatoriile zilnice. In schimb, daca intentionezi sa faci taxi, este o investitie deoarece acesta din urma constituie capitalul tau productiv in vederea furnizarii unui serviciu de transport persoane. Aceasta distinctie este fundamentala deoarece daca confunzi investitia si consumul, este foarte probabil sa faci erori de investitie. Tine cont de cel putin aceste doua concepte:
- investind inteligent, te imbogatesti daca investitiile tale sunt profitabile
- consumand, inevitabil te saracesti
De ce a specula nu inseamna a investi?
Speculatia este o operatiune financiara cu scopul de a castiga bani pe fluctuatia pretului pietei. Este deci un pariu pe valoarea unui lucru in viitor. Spre deosebire de investitie, este posibil sa speculezi pe orice: ceasuri de lux , carti pokemon, criptomonede, bilete la concert, actiuni ale companiei… Castigul speculatorului este justificat de asumarea riscului pe piata. Sarcina lui este sa prezica tendintele pietei pentru a profita de ele.
Dar spre deosebire de imaginea de vultur lacom pe care s-ar dori sa o dea speculatorului, el este un element cheie al ecosistemului investitional: accepta sa-si asume riscurile pe cheltuiala lui de la cei care nu vor sa le asume. Intr-adevar, unii antreprenori si investitori nu vor sa vada pretul activului lor sa varieze in timp, asa ca se vor abona la produse financiare (contract futures, de exemplu) a caror contraprestatie va fi suportata de speculatori.
Acestea fiind spuse, speculatiile nu vizeaza in niciun caz cresterea directa a aparatului productiv. Cu toate acestea, joaca un rol in evaluarea sa atunci cand speculatia se refera la actiuni ale companiei, imobiliare etc.