Eclipsa partiala de Soare din 30 martie 2025: cand, unde si cum se vede in Romania

Soarele si Luna isi dau intalnire pe cer sambata, 30 martie 2025, intr-un spectacol astronomic fascinant: o eclipsa partiala de Soare. Desi nu va fi una totala, fenomenul ramane impresionant prin amploare, durata si vizibilitate la nivel global. Este prima eclipsa de Soare a anului si a saptesprezecea din secolul XXI.

Fenomenul va putea fi urmarit din mai multe regiuni ale lumii, inclusiv din vestul si nord-vestul Romaniei, unde va fi vizibila sub forma unei acoperiri usoare a discului solar.

Ce este o eclipsa partiala de Soare?

O eclipsa de Soare apare atunci cand Luna se interpune intre Pamant si Soare, blocand partial sau total lumina acestuia. Cand alinierea este perfecta, asistam la o eclipsa totala. In cazul de fata, insa, alinierea nu este completa, ceea ce inseamna ca Luna va acoperi doar o mica parte din discul solar – deci vom avea o eclipsa partiala.

Asa cum a explicat pentru AFP astronomul Florent Deleflie, de la Observatorul Paris-PSL, „de aceasta data, conul de umbra al Lunii nu ajunge sa atinga suprafata Pamantului”. Cu alte cuvinte, niciun loc de pe glob nu va experimenta intuneric complet, dar in anumite regiuni Soarele va parea muscat sau „taiat” partial de un colt.

Programul eclipsei: ora exacta si traseul umbrei

Eclipsa va dura aproximativ patru ore, conform estimarilor facute de Observatorul din Paris si alte centre astronomice europene. In functie de pozitia geografica, ora de inceput si de sfarsit variaza, dar iata reperele principale:

  • Inceputul eclipsei: 08:50 GMT (10:50 ora Romaniei)
  • Maximul eclipsei: 10:47 GMT (12:47 ora Romaniei)
  • Sfarsitul eclipsei: 12:43 GMT (14:43 ora Romaniei)

Primii care vor vedea fenomenul vor fi locuitorii din Mauritania si Maroc, in timp ce ultimii care vor observa eclipsa sunt cei din nordul indepartat al Siberiei. In punctul de maxim, deasupra nord-estului Canadei si Groenlandei, aproximativ 90% din suprafata Soarelui va fi acoperita – o eclipsa partiala spectaculoasa, dar nu suficienta pentru a intuneca cerul complet.

Se vede si din Romania? Da, dar foarte putin

Desi eclipsa este vizibila pe o portiune larga a emisferei nordice, in Romania fenomenul va fi foarte discret, deoarece ne aflam la marginea ariei de vizibilitate. Mai exact, eclipsa va putea fi observata doar din regiunile de vest si nord-vest ale tarii, si chiar si acolo acoperirea Soarelui nu va depasi 1%.

Conform site-ului de specialitate astro-urseanu.ro, programul pentru Romania este urmatorul:

  • Inceputul eclipsei: in jurul orei 13:00
  • Maximul: aproximativ 13:20
  • Finalul: in jurul 13:40

Cea mai buna vizibilitate se va inregistra in zona orasului Satu Mare, unde acoperirea maxima va fi de 0,84%, iar eclipsa va dura aproape 39 de minute.

Cum trebuie sa ne pregatim pentru observare?

Chiar daca fenomenul este discret, este important de stiut ca privitul direct spre Soare, chiar si in timpul unei eclipse partiale, este periculos pentru ochi. Asadar:

  • NU folosi ochelari de soare normali pentru a privi eclipsa;
  • Daca vrei sa o vezi in siguranta, foloseste filtre speciale pentru observatii solare, disponibile in magazinele de astronomie;
  • Poti urmari fenomenul si online, prin transmisiuni live organizate de diverse observatoare astronomice din Europa si America de Nord.

Semnificatii astrologice: eclipsa in semnul Berbecului

Pentru pasionatii de astrologie, eclipsa din 30 martie 2025 vine cu o nota simbolica interesanta. Fenomenul are loc in semnul zodiacal al Berbecului, marcand astfel incheierea unui ciclu energetic inceput in aprilie 2023. E o perioada asociata cu innoirea, curajul si initiativa, iar eclipsa poate actiona ca un „moment de resetare” simbolic.

Desigur, aceste interpretari tin mai mult de zona spirituala si nu de stiinta astronomiei, dar adauga o nota poetica acestui spectacol ceresc.

O ocazie rara, chiar daca discreta

Chiar daca in Romania eclipsa nu va fi spectaculoasa, e un moment care merita remarcat. Eclipsa partiala de Soare ramane un fenomen rar si fascinant, indiferent de procentul de acoperire. Este o intalnire cosmica care ne aminteste de precizia Universului si de coregrafia orbitala a corpurilor ceresti.

Pentru pasionatii de astronomie, dar si pentru cei curiosi, 30 martie poate fi o ocazie buna de a ridica ochii spre cer — cu grija, bineinteles — si de a simti conexiunea cu un fenomen care, in fond, se intampla de mii de ani si tot ne emotioneaza.

Ce urmeaza? Alte eclipse in 2025

Daca ai ratat aceasta eclipsa sau nu ai avut norocul sa fii in zona in care este vizibila, nu e cazul sa te intristezi. Anul 2025 aduce si alte eclipse, iar pasionatii de astronomie le pot nota deja in calendar:

  • O eclipsa totala de Luna va avea loc in toamna, vizibila in Europa.
  • Iar in 2026, vom avea sansa de a vedea o eclipsa solara mai spectaculoasa, inclusiv din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *