Un put, la prima vedere, pare destul de simplu, dar in realitate este o structura de inginerie extrem de importanta.Calitatea putului depinde nu numai de confort, ci si de sanatatea celor care il folosesc.Prin urmare, comandarea de foraje apa, foraje puturi apa trebuie abordata foarte temeinic si serios. In primul rand, trebuie sa se studieze tipul putului, care poate fi artezian (pe calcar) sau pe nisip.
Aceste puturi difera atat prin calitatile consumatorului, cat si prin metoda de constructie.
Puturile de nisip sunt mai ieftine decat alte tipuri, in principal datorita adancimii lor mai mici. De obicei, astfel de puturi sunt construite la o adancime de 20-30 m. Apa din ele nu necesita neaparat tratare, dar acviferele pe care sunt construite astfel de puturi nu sunt de obicei protejate in niciun fel de patrunderea contaminantilor tehnogeni de la suprafata.
In zonele dens populate, acestea primesc poluare de la utilitati si intreprinderi industriale, in zone slab populate – din agricultura si facilitati locale. Productivitatea acestor puturi este de obicei scazuta, dar suficienta pentru a furniza apa unei case private. Aceste puturi rareori servesc mai mult de 15 – 20 de ani si deseori esueaza chiar mai devreme daca plasa filtrului este deteriorata si nisipul incepe sa umple putul.
Foraje puturi apa in acvifere
Puturile arteziene sunt forate in acvifere, care apar de obicei la adancimi de 50 – 100 (si uneori pana la 300) metri. Astfel de puturi sunt durabile daca sunt executate initial corect. Un astfel de put bine forat poate fi operat timp de decenii. Au o productivitate ridicata (este adesea limitata de diametrul carcasei, care nu permite o pompa mai puternica) si o compozitie chimica stabila.
Puturile arteziene constau de obicei din mai multe siruri de carcasa, al caror scop este izolarea acviferului producator de patrunderea apei din acviferele aflate deasupra. Forajul se realizeaza prin instalatii de foraje apa de diferite capacitati. Este recomandabil sa alegi locatia putului, astfel incat utilajul sa poata ajunge pana la el nu numai in timpul forarii, ci si ulterior, daca este necesar, pentru reparatia in garantie sau intretinerea (curatarea) putului.
Forarea unui put de apa este un proces responsabil.De multe ori, defectele produse in timpul forajului apar dupa mai multi ani de functionare a putului, si prin urmare, atunci cand alegi o firma de foraje apa, foraje puturi apa, ar trebui sa acorzi atentie experientei practice, capacitatii de a oferi servicii cu garantie si, de asemenea, sa incerci sa obtii feedback de la clientii reali.