Gutuile sunt fructe foarte aromate si placute la gust. Acestea sunt bogate in nutrienti, vitamine si minerale, avand un aport foarte important pentru sanatate Gutuile fac parte dintr-o dieta echilibrata, oferind necesarul zilnic de calciu, fosfor, magneziu, zinc, si vitamina A, B si C.
Gutuile au proprietati antioxidante, astringente, antialergice, emoliente, tonice si vitaminizante. Datorita continutului mare de antioxidanti previn aparitia cancerului. Acestea contribuie la o buna functionare a ficatului, imbunatatesc sistemul imunitar si stimuleaza apetitul.
De asemenea, au si proprietati antivirale, fiind ideale de consumat pentru gripa si raceala. Ajuta la pierderea in greutate, deoarece contin doar 5t de calorii pe suta de grame, foarte putine grasimi saturale si colesterol. Combat anemia stimuland pofta de mancare si sunt consumate cu placere atat de catre cei mici, cat si de adulti.
Guturile pot fi consumate in stare proaspata dar se poate face si jeleu, peltea sau dulceata. In Franta, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor bauturi alcoolice digestive. În Grecia Antică, gutuia era considerata simbolul fertilitatii.
In China si Coreea, gutuile uscate sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor aromate. Gutuia este folosita de sute de ani pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare.
Aceasta se foloseste in diverse retete culinare, atat pentru preparate cu carne si cat pentru deserturi. Gutuile pastreaza carnea frageda in momentul prepararii. Iata cateva retete aromate cu gutui :
Dulceata de gutui cu zahar :
Ingrediente: 1,5 kg gutui; 1 kg zahar; 1 l apa; o lamaie.
Mod de preparare: Gutuile se spala foarte bine, se taie felii iar apoi cubulete. Acestea se pun la foc mediu intr-un vas incapator cu apa, zaharul si zeama de la lamaie. Se lasa sa fierba timp de o ora, iar cand apa se evaporta si gutuile prind culoarea portocaliu se da deoparte. Se toarna in borcanele curate si sterilizate si se depoziteaza in loc ferit de lumina si caldura.
Dulceata de gutui fara zahar :
Ingrediente: 5 gutui; 2-mere; 300 ml suc de lamaie.
Mod de preparare: Merele si gutuile se curata iar pulpa se marunteste intr-un robot de bucatarie. Apoi se pune totul intr-un vas, impreuna cu si se da la foc mic. Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Dulceata se lasa la fiert aproximativ 30 de minute, iar la final se adauga sucul de lamaie proaspat stors.
Dulceata se toarna in borcane curate si sterilizate si apoi se fierb la bain-marie pentru o jumatate de ora. Borcanele se scot din apa, doar cand s-a racit apa si se lasa la temperatura camerei acoperite cu prosoape pana cand se racesc complet. Abia apoi se depoziteaza in camara.
Toamna este anotimpul cand gutuile devin cel mai aromate de aceea merita sa te bucuri din plin de gustul lor apetisant si sa faci diverse prajituri, cornulete sau foietaje cu dulceata de gutui.