Majoritatea oamenilor aleg sa locuiasca in blocuri de locuinte. Avantajele unui bloc sunt numeroase: proximitate fata de cele mai importante obiective, cheltuieli mai mici, , mai putin stres in ceea ce priveste reparatiile si intretinerea.
Desi blocul implica mult mai putina intretinere decat o casa, este important ca ocazional sa se efectueze lucrari de reparatii. Una dintre cele mai importante astfel de lucrari este hidroizolatia. Realizarea unei hidroizolatii de foarte buna calitate poate preveni aparitia umezelii la ultimele etaje, poate contribui la confortul termic din interiorul blocului si poate chiar sa ajute la crearea unui spatiu de relaxare pe terasa, de care se pot bucura toti locatarii.
Din pacate, multe dintre blocurile vechi au terase izolate prost sau terase neizolate.
Din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii pentru realizarea unor hidroizolatii terase de cea mai buna calitate, multe dintre ele aplicandu-se usor, fara costuri mari.
Care sunt principalele materiale folosite pentru realizarea unei hidroizolatii?
- Membrana bituminoasa. Este cel mai folosit si cel mai cunoscut material pentru hidroizolatii. Usor de montat, acest material poate proteja terasa pe termen lung. Singurul sau neajuns este ca necesita anumite conditii meteo pentru a asigura o eficienta maxima, ceea ce lasa loc de greseli.
- Membrana PVC. Este o solutie moderna si eleganta. Din pacate, nu este cea mai ieftina varianta pentru hidroizolarea unei terase. Membrana PVC este foarte flexibila si poate sa fie folosita fara probleme chiar si pentru cladirile cu terase realizate din materiale atipice.
- Membrana poliuretanica. Este o membrana lichida, care poate fi aplicata la fel ca o vopsea. Este foarte eficienta impotriva infiltrarii apei si are marele avantaj de a putea fi circulata.
De ce merita sa investesti intr-o hidroizolatie de calitate, chiar si atunci cand nu stai la ultimul etaj al unui bloc?
In mod evident, investitia intr-o hidroizolatie este justificata pentru cei care locuiesc la ultimul etaj. Totusi, toti locatarii trebuie sa aiba in vedere aceasta parte a cladirii, deoarece o hidroizolatie bine realizata poate aduce o multime de avantaje:
- Stopeaza degradarea planseului si a peretilor laterali ai cladirii;
- Opreste infiltrarea apei la nivelul tavanului, ceea ce ii ajuta foarte mult pe cei de la ultimul etaj, dar poate sa ajute la eliminarea umezelii din intregul bloc;
- Elimina cheltuielile neprevazute, necesare pentru refacerea finisajelor;
- Pastreaza instalatiile electrice care traverseaza peretii in stare de functionare;
- Elimina riscul de aparitie a bolilor respiratorii pentru locatarii blocului;
- Este un avantaj pentru cei care doresc sa isi vanda locuinta.
Hidroizolatia, foarte importanta si pentru alte parti ale cladirii
Nu doar terasa trebuie sa fie hidroizolata, ci si alte elemente structurale. Fundatia si subsolul, acoperisul ( in cazul unui acoperis inclinat ) sau pardoselile care sunt expuse frecvent la umezeala trebuie sa fie supuse unui proces de hidroizolare. Acesta va creste durata de viata a cladirii si de asemenea, va creste gradul de confort resimtit de locatari.