Izolat la domiciliu – cum ai grija de dintii tai atunci cand nu poti vizita dentistul

Ar trebui sa te ingrijorezi daca infectarea cu Covid-19 te impiedica sa mergi la programarea la stomatolog sau poti sa compensezi controlul acasa? Dr. Cristina Munteanu vorbeste despre ce este de facut daca ne identificam in imposibilitatea de a vizita specialistul in aceasta perioada.

The British Dental Association – BDA – arata ca, din martie 2020 si pana in prezent, au efectuat cu 19 milioane mai putine tratamente ca in anul precedent. Acesta este un eveniment cunoscut in intreaga lume, datorat atat inchiderii temporare a cabinetelor stomatologice, cat si a situatiilor in care, izolati la domiciliu fiind, am fost nevoiti sa anulam.

Cum sa am grija de dintii mei pana ajung la dentist?

Majoritatea afectiunilor dentare pot fi cu usurinta prevenite, iar preventia ramane, si in pandemie, cel mai placut si accesibil tratament.Periajul dentar zilnic, realizat de doua ori pe zi, dimineata si seara, trebuie obligatoriu insotit de apa de gura si ata dentara, iar pentru o mai buna igienizare putem adauga si dus bucal.

Studiile arata ca, in medie, populatia se periaza timp de 43 de secunde; in realitate, fiecare periaj dentar are nevoie de cel putin doua minute pentru a fi eficient. Fie ca folosim o periuta electrica, fie ca optam pentru una traditionala, este important sa pastram periajul ferm, insa nu agresiv, pentru a nu starni durere sau chiar sangerare.

Cum gestionam durerea

Chiar daca ne aflam in imposibilitatea de a vizita stomatologul pentru o scurta perioada de timp, durerile de dinti fac ca aceasta perioada sa para o eternitate. Fie ca vorbim de durerea unor dinti cariati, fie ca vorbim de durerea cauzata de maseaua de minte, putem apela cu incredere la antiinflamatoare si antialgice. Cu toate acestea, este necesar sa respectam indicatiile telefonice ale stomatologului si sa alegem medicamente pentru calmarea durerii pe care organismul le tolereaza.

Specialistii atentioneaza cu privire la supra-medicamentatie: cand simtim orice fel de durere, tindem sa luam pastile in doze mai mare, pentru a ameliora cat mai repede disconfortul. In realitate, o doza mare de medicamente antiinflamatoare nu vor elimina durerea, ci vor afecta, in timp, stomacul si ficatul.

Afectiunile ortodontice

Purtatorii de aparat dentar au fost printre cei care au simtit cel mai bine perioada inchiderii cabinetelor stomatologice; daca urmezi un tratament cu un aparat dentar clasic, stii prea bine ca esti nevoit sa vizitezi ortodontul pentru activare in fiecare luna.

Daca esti purtatorul unui aparat dentar invizibil Invisalign, amanarea unor consultatii nu va incetini progresul, pentru ca vei primi gutierele acasa; chiar daca un pretul unui aparat invisalign este mai mare decat pret aparat dentar clasic, confortul justifica aceasta diferenta. Insa daca esti in imposibilitatea de a merge la cabinet datorita Covid-19, iata ce trebuie sa stii:

● igiena orala trebuie sa fie impecabila, realizata dupa fiecare masa
● dulciurile si bauturile carbogazoase trebuie evitate
● alimentele tari si lipicioase trebuie eliminate – pot rupe arcurile si pentru a rezolva aceasta problema trebuie obligatoriu sa te prezinti in cabinet.

Afte si sangerari gingivale – urgente stomatologice sau nu?

Aftele bucale se vindeca de la sine in maximum 14 zile, insa disconfortul pe care il creeaza ne poate impiedica sa ne traim viata in acelasi ritm. Daca nu poti merge la consult pentru ca medicul sa analizeze aftele, iata cateva lucruri de care sa tii cont pana la primul consult:

● apa de gura poate fi usor incalzita;
● periajul dentar va fi dureros – cu toate acestea, trebuie realizat obligatoriu, pentru ca un periaj corespunzator accelereaza vindecarea aftelor;
● pentru periaj poate fi folosita o periuta de dinti pentru copii sau una cu perii foarte moi;
● este necesar sa reduci trauma masticatorii printr-o dieta semi-lichida.

Chiar daca genereaza durere, sensibilitate si disconfort, sangerarile gingivale nu sunt urgente stomatologice; ele ascund afectiuni gingivale si pot fi ameliorate doar prin imbunatatirea tehnicii de periaj dentar.

Periajul dentar trebuie realizat corespunzator, de cel putin doua ori pe zi, iar in zonele in care sangerarea este abundenta (si gingiile sunt foarte rosii si dureroare), trebuie sa periati cu si mai mare atentie; sangerarile dentare dispar doar prin periaj dentar riguros.

Daca exista perioade in care ne aflam in imposibilitatea de a vizita cabinetul specialistului, este necesar sa ne asiguram ca facem tot ce ne sta in putere pentru ca sanatatea orala sa ramana echilibrata: periajul dentar corespunzator, alaturi de bune-practicile pe care le punem in aplicare pentru gestionarea problemelor stomatologice non-urgente trebuie deprinse – nu doar pentru o igiena orala corespunzatoare, ci si pentru o stare generala de sanatate buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *