Lansarea mondiala a primelor teste clinice pentru vaccinul impotriva cancerului pulmonar in sapte tari

Conform theguardian.com, cercetatorii au lansat primele teste clinice pentru un vaccin mRNA destinat tratarii cancerului pulmonar in sapte tari, marcand un moment revolutionar in oncologie.

Intr-un demers inovator care ar putea revolutiona tratamentul cancerului pulmonar, cercetatorii au inceput sa testeze primul vaccin pe baza de mRNA destinat combaterii acestei boli letale. Acest pas este vazut ca o adevarata schimbare de paradigma in oncologie, avand potentialul de a salva mii de vieti anual.

Cancerul pulmonar ramane principala cauza de deces prin cancer la nivel global, cu aproximativ 1,8 milioane de decese anual. Rata de supravietuire este extrem de scazuta pentru pacientii cu forme avansate ale bolii, atunci cand tumorile s-au raspandit in organism. In acest context, dezvoltarea unui vaccin capabil sa elimine celulele canceroase si sa previna reaparitia acestora ar putea schimba radical perspectivele de tratament pentru aceasta boala.

Ce aduce nou vaccinul BNT116

Vaccinul, cunoscut sub denumirea de BNT116 si dezvoltat de BioNTech, este proiectat pentru a trata carcinomul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), cea mai frecventa forma de cancer pulmonar. Spre deosebire de tratamentele traditionale, cum ar fi chimioterapia, acest vaccin utilizeaza tehnologia mRNA pentru a invata organismul sa recunoasca si sa distruga celulele canceroase, in timp ce celulele sanatoase raman neafectate.

Studiul clinic de faza 1, primul de acest tip pentru vaccinul BNT116, a fost lansat in 34 de centre de cercetare din sapte tari: Marea Britanie, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania si Turcia. In Marea Britanie, sunt implicate sase centre de cercetare, inclusiv in Anglia si Tara Galilor. Primul pacient din Marea Britanie a primit vaccinul la inceputul acestei saptamani.

Cum functioneaza tehnologia mRNA in combaterea cancerului

Tehnologia mRNA, care a devenit cunoscuta pe scara larga in timpul pandemiei de Covid-19, este folosita in acest vaccin pentru a stimula raspunsul imunitar al organismului. Vaccinul prezinta sistemului imunitar markeri tumorali specifici NSCLC, antrenand corpul sa recunoasca si sa atace celulele canceroase care exprima acesti markeri.

Spre deosebire de chimioterapie, care afecteaza si celulele sanatoase, vaccinul mRNA este conceput pentru a directiona exclusiv celulele maligne. Acest tip de abordare poate reduce semnificativ efectele secundare si poate imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Profesorul Siow Ming Lee, un oncolog de renume de la University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), care coordoneaza studiul in Marea Britanie, a descris tehnologia mRNA ca fiind „urmatoarea etapa majora in tratamentul cancerului”. El subliniaza ca aceasta tehnologie permite selectarea antigenilor specifici din celulele canceroase si tintirea precisa a acestora, facilitand o administrare eficienta si personalizata a tratamentului.

Detalii despre desfasurarea studiului clinic

Aproximativ 130 de pacienti, in diferite stadii ale bolii – de la stadii incipiente, inainte de interventii chirurgicale sau radioterapie, pana la forme avansate sau recidive – vor fi inclusi in acest studiu. Dintre acestia, aproximativ 20 de pacienti vor fi recrutati in Marea Britanie.

Vaccinul va fi administrat in combinatie cu imunoterapia, urmarindu-se atat eliminarea tumorilor existente, cat si prevenirea reaparitiei acestora. Pacientii inclusi in studiu vor primi vaccinul pe parcursul a sase saptamani consecutive, urmate de administrari suplimentare la intervale de trei saptamani, timp de 54 de saptamani.

Janusz Racz, un om de stiinta in varsta de 67 de ani din Londra, a fost primul pacient din Marea Britanie care a primit vaccinul. Diagnosticat cu cancer pulmonar in luna mai, el a decis sa participe la acest studiu clinic datorita convingerii sale ca progresul stiintei se bazeaza pe astfel de cercetari. „Sunt si eu om de stiinta si inteleg ca progresul in medicina depinde de oameni care accepta sa fie implicati in astfel de investigatii”, a declarat Racz.

Acesta a adaugat ca, pe langa beneficiile potentiale ale tratamentului pentru propria sa sanatate, considera ca participarea la studiu va contribui la dezvoltarea acestei metode inovatoare, accelerand astfel implementarea sa la scara globala.

Primele rezultate si perspective

Profesorul Lee a exprimat speranta ca adaugarea acestui tratament va reduce semnificativ riscul de recidiva a cancerului pulmonar, avand in vedere ca, in prezent, chiar si dupa interventii chirurgicale si radioterapie, boala revine frecvent. El a mentionat ca cercetarile din ultimele decenii au demonstrat progrese semnificative, de la scepticismul legat de eficienta chimioterapiei in anii 1990, pana la rezultate pozitive in aproximativ 20-30% dintre pacientii tratati cu imunoterapie in stadiul 4.

„Acum vrem sa imbunatatim si mai mult ratele de supravietuire”, a spus Lee. „Speram ca acest vaccin mRNA, combinat cu imunoterapia, sa ofere un impuls suplimentar.”

Studiul clinic se afla in faza incipienta, dar daca rezultatele sunt promitatoare, se va trece la fazele 2 si 3, cu scopul de a transforma acest vaccin intr-un standard de tratament la nivel global.

Inceputul unei noi ere in tratamentul cancerului

Lansarea acestor teste clinice vine in contextul in care, in luna mai, The Guardian a raportat ca mii de pacienti din Anglia vor fi inclusi intr-un program revolutionar de testare a vaccinurilor impotriva cancerului, in cadrul unui program pilot al NHS. Scopul acestui program este de a oferi acces rapid pacientilor eligibili la tratamente inovatoare care ar putea reprezenta o noua era in oncologie.

Lord Vallance, ministrul stiintei din Marea Britanie, a salutat lansarea testelor clinice pentru acest vaccin, subliniind ca „abordarea are potentialul de a salva mii de vieti in fiecare an”. El a adaugat ca guvernul sprijina cercetarile pentru ca Marea Britanie sa ramana un lider in dezvoltarea terapiilor inovatoare.

Janusz Racz, primul pacient vaccinat, spera ca, odata incheiat tratamentul, va putea reveni la pasiunea sa pentru alergat si sa isi indeplineasca visul de a termina Maratonul Londrei. Aceasta poveste este o ilustrare vie a impactului pe care inovatia stiintifica o poate avea asupra vietilor oamenilor, dar si un semnal ca viitorul tratamentelor oncologice este mai luminos ca niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *