Marmura este unul dintre cele mai frumoase materiale decorative, iar proprietatile sale de rezistenta sunt uimitoare. Din acest motiv, atunci cand vine vorba despre acoperiri sau placari cu piatra naturala, marmura este in topul preferintelor. Dincolo de frumusetea naturala, putini stiu detalii despre felul in care se formeaza marmura sau despre cum este ea prelucrata, pana sa ajunga in forma finala care bucura privirea. Iata cateva, detalii mai putin cunoscute, dar care fac parte din povestea magnifica a unuia dintre cele mai frumoase produse de acoperire.
Cum se formează marmura?
Aceasta piatra, asa cum arata ea atunci cand cumperi placi de marmura de la piatraonline sau asa cum o vedem in glafuri sau trepte, e diferita de felul in care arata, efectiv, in cariere.
Marmura face parte din categoria rocilor metamorfice, adica au suferit anumite transformari la temperaturi sau presiuni inalte. In cazul nostru, marmura este, la baza, calcaroasa, ca si travertinul, dar, in timp, s-a cristalizat pana a ajuns la forma pe care o cunoastem toti. Practic, daca privim cu atentie structura marmurei, vom observa ca aceasta este formata din mici cristale aglomerate intr-o structura compacta.
Marmura se extrage din cariere de piatra, din diferite zone ale lumii, insa, cele mai cunoscute tipuri de marmura vin din Italia si, bineinteles, Turcia. Aceasta tara ofera o gama ampla de modele si texturi, in functie de modul de formare a rocilor. Culoarea este data, in mod surprinzator, de impuritatile de oxid de fier, iar dispunerea neuniforma a modelului dovedeste perfect acest lucru. In general, culoarea alba a placilor de marmura arata gradul ridicat de puritate al rocilor, lipsit de impuritati sau compusi ce au la baza oxizi de fier.
Ce proprietati are marmura?
Duritate
Placile de marmura sunt rezistente la socuri mecanice si trafic, putand suporta greutati foarte mari. In functie de grosimea placilor, se stabileste si rezistenta, pentru ca marmura poate fi folosita la diferite tipuri de placari. Vom intalni variante de 1 cm grosime, pentru placarea peretilor, de 2 cm grosime, pentru pardoseli, trepte si contratrepte sau glafuri si de 3 cm grosime, pentru blaturi de baie si bucatarie.
Densitate mare
Spre deosebire de travertin, marmura are o structura foarte densa si compacta. Acest lucru contribuie la o rezistenta sporita, intrucat, marmura, neavand goluri, nu va prezenta riscul ruperii in structura sa.
Frumusete si eleganta
Dincolo de caracteristicile remarcabile de rezistenta, frumusetea materialului e greu de trecut cu vederea. Marmura are un aspect lin si aproape liniar, motiv pentru care este perfecta spre a fi folosita in elemente dispuse pe lungime, precum blaturile, glafurile sau treptele.
La ce folosim marmura?
24Marmura poate fi folosita, printre altele, la realizarea elementelor liniare: blaturi de bucatarie, de baie, glafuri, trepte sau contratrepte. In acelasi timp, insa, marmura se preteaza foarte bine si la realizarea pardoselilor, fie din placi de dimensiuni reduse, fie mari, taiate direct din lastrele extrase din cariere. Avantajul major al pietrei naturale este acela ca se poate taia la dimensiunea dorita, drept pentru care acoperirile sunt mult mai usor de realizat si cu mult mai putine pierderi.
Marmura poate fi folosita si pentru placari exterioare, in cazul teraselor si a gradinilor, iar, in combinatie, cu granitul ofera suprafete deosebit de estetice.
Marmura te ajuta sa obtii suprafete rezistente si durabile, usor de intretinut si de igienizat, de aceea, o poti alege in detrimentul placilor ceramice uzuale, chiar daca are un pret usor mai mare.