De indata ce copiii se transforma in adolescenti simti ca este foarte dificil sa te poti intelege cu ei. Acestia nu mai asculta ce le spui si iti ofera tot mai multe motive de ingrijorare. Din fericire, este doar o etapa normala din adolescenta desi este destul de greu sa le intelegi reactiile.
Adolescenta este perioada in care copilul isi declara raspicat preferintele cu privire la tot ceea ce-l inconjoara si incepe sa isi formeze personalitatea. De cele mai multe ori, acesta este reticent la orice sugestie venita din partea parintilor. Iata ce trebuie sa faci pentru a te intelege cu el :
1. Nu trebuie sa te enervezi si sa te superi
Desi este o perioada greu de controlat, daca dai dovada de multa rabdare poti sa il ajuti sa o ia pe drumul cel bun. Incearca sa-i vorbesti scurt si la obiect, nu-i tine discursuri lungi pentru ca are mereu tendinta de a te contrazice. Arata-i totusi ca tu esti seful in casa si ca trebuie sa tina cont si de parerea ta.
2. Vorbeste-i pe un ton calm si linistit
Comunica-i relaxat ce are de facut si nu astepta sa primesti replici din partea lui. Aminteste-ti ca nu mai este chiar un copil si comporta-te cu el ca si cu un adult. Nu fa comparatii intre copii si nu le mai atrage atentia îin public.
3 .Respecta-i dorintele
Nu-i cumpara articole vestimentare fara acordul lui si lasa-l sa se imbrace asa cum se simte el bine, pentru ca este doar un mod de a-si exprima personalitatea.
4. Nu-i face reprosuri
Nimanui nu-i place sa fie criticat, cu atat mai mult adolescentului tau care considera ca le stie pe toate. Decat sa-i reprosezi ceva mai bine incerci sa-i subliniezi calitatile pozitive si sa-l lauzi atunci cand este cazul. In acest fel, il faci sa se simta apreciat si sa aiba mai multa incredere in sugestiile tale. Cu siguranta, ca data viitoare cand va avea o problema iti va cere ajutorul.
5. Nu apela la violenta
Pentru a-i corecta comportamentul, incearca sa vorbesti clar si raspicat dar fara violenta. Este o metoda umilitoare pentru un adolescent care nu face altceva decat sa agraveze conflictul dintre voi. In unele situatii critica, poti recurge la diferite pedepse cum ar fi sa nu-l mai lasi sa iasa seara cu prietenii in oras. Nu-l ameninta fara sa treci la fapte pentru ca in acest caz nu-si va schimba atitudinea.
6. Comunica cu el ori de cate ori ai ocazia
Principala indatorire a parintelui este sa-si educe copilul si sa-i arate care este cel mai bun drum in viata. Trebuie sa comunici des si deschis cu copilul tau dar sa ai taria de a-i refuza micile capricii, daca acestea sunt in defavoarea lui. Nu confunda comunicarea cu reprosurile constante, ci incearca sa-i explici de fiecare data care sunt motivele care te-au determinat sa iei o decizie contrara dorinţelor lui si cu siguranta va intelege.