Dumitru Coarna, deputat si membru al partidului S.O.S. Romania, a anuntat pe Facebook ca motiunea de cenzura intitulata „Premierul NORDIS trebuie sa plece!” a fost semnata de 125 de parlamentari din S.O.S. Romania si AUR.
Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ciolacu, depusa pe 17 februarie
Potrivit postarii publicate pe Facebook, motiunea a fost redactata si asumata de cele doua formatiuni politice si urmeaza sa fie depusa oficial in Parlament pe luni, 17 februarie 2025. Scopul acestei initiative este de a demite actualul Guvern condus de Marcel Ciolacu, despre care semnatarii sustin ca este ilegitim si dominat de interese de grup.
„Motiunea de cenzura „Premierul NORDIS trebuie sa plece!” a fost semnata de 125 de colegi parlamentari din S.O.S. Romania si AUR. Textul motiunii de cenzura este pregatit si asumat de cele doua partide”, a scris Dumitru Coarna pe Facebook.
Acesta a lansat si un apel catre parlamentarii din POT si USR, indemnandu-i sa sprijine motiunea pentru a asigura o guvernare legitima in Romania.
Care sunt argumentele motiunii de cenzura?
Desi textul complet al motiunii nu a fost inca facut public, din declaratiile lui Dumitru Coarna reiese ca opozitia considera Guvernul Ciolacu un executiv ilegitim, care nu serveste interesul cetatenilor, ci doar pe cel al unor grupuri de influenta.
Expresia „Premierul NORDIS” utilizata in titlul motiunii sugereaza o asociere intre prim-ministrul Marcel Ciolacu si interesele din domeniul imobiliar si de afaceri, pe care opozitia le critica dur.
S.O.S. Romania si AUR acuza guvernarea actuala de lipsa de transparenta, gestionare defectuoasa a economiei si adoptarea unor politici care nu respecta vointa cetatenilor.
„Romanii merita un guvern legitim, nu unul al intereselor de grup! E timpul ca vointa cetatenilor sa fie respectata!”, a declarat Dumitru Coarna.
Ce sanse are motiunea de cenzura?
Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata si Guvernul sa fie demis, aceasta trebuie sa intruneasca minimum 234 de voturi in Parlament. In acest moment, cele 125 de semnaturi stranse de S.O.S. Romania si AUR nu sunt suficiente pentru a rasturna Guvernul Ciolacu, ceea ce explica apelul catre POT si USR.
Daca cele doua formatiuni parlamentare vor decide sa sprijine motiunea, aceasta ar putea avea sanse reale sa fie adoptata. Totusi, ramane de vazut daca opozitia reuseste sa atraga suficiente voturi pentru a destabiliza actuala coalitie de guvernare.
Ce urmeaza?
- 17 februarie 2025 – Depunerea oficiala a motiunii de cenzura in Parlament
- Dezbateri si negocieri intre partidele parlamentare
- Votul motiunii in plenul Parlamentului
Daca motiunea este aprobata, Guvernul Ciolacu va fi demis, iar Romania va intra intr-o criza politica, urmand fie formarea unui nou Guvern, fie organizarea de alegeri anticipate. Ramane de vazut cum va evolua aceasta situatie si daca opozitia va reusi sa rastoarne Guvernul actual.
Sursa foto: Antena3