Precizarile RAR privind utilizarea anvelopelor de iarna in perioada de canicula

Registrul Auto Roman (RAR) a publicat o declaratie oficiala in contextul utilizarii anvelopelor de iarna in timpul valurilor de canicula. In ultimele zile, au aparut diverse informatii in presa referitoare la posibile sanctiuni pentru soferii care utilizeaza anvelope „all season” in aceasta perioada. RAR a respins cu fermitate aceste zvonuri, clarificand aspectele legale si tehnice privind utilizarea anvelopelor marcate cu literele M si S (noroi si zapada).

Clarificarile RAR privind anvelopele „all season”

Intr-un comunicat emis recent, RAR a subliniat ca anvelopele marcate cu literele M si S, indiferent de denumirea lor comerciala (inclusiv „all season”), indeplinesc cerintele de utilizare in conditii de iarna conform legislatiei nationale. Astfel, soferii care folosesc aceste anvelope nu vor fi sanctionati atata timp cat respecta conditiile specifice de iarna prevazute de lege.

RAR a accentuat ca „atat timp cat posesorii de autovehicule respecta legislatia in vigoare si folosesc pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei anvelopele marcate cu literele M si S, nu exista sanctiuni”. Acest mesaj vine ca raspuns la articolele de presa care sustineau ca anvelopele „all season” vor fi interzise incepand cu 1 octombrie.

Legislatia aplicabila si definitia anvelopelor de iarna

Legislatia rutiera din Romania, conform OG nr. 5/2011, care modifica OG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, utilizeaza termenul „anvelope de iarna”. Acestea sunt definite prin utilizarea literelor M si S sub diverse forme: M+S, M.S. sau M&S. Aceasta specificatie tehnica este esentiala pentru a diferentia anvelopele omologate pentru conditii de iarna de alte tipuri de anvelope.

RAR a mentionat ca denumirea comerciala „all season” nu defineste in mod exact tipul de anvelopa omologata pentru iarna conform OG nr. 5/2011. Singurul criteriu valid pentru omologarea anvelopei in acest sens este inscriptia literelor M si S.

Utilizarea anvelopelor de iarna in functie de conditiile meteo

RAR a clarificat ca nu exista o perioada specifica in care anvelopele de iarna trebuie utilizate. Acestea devin obligatorii atunci cand autovehiculul circula pe drumuri acoperite cu gheata, zapada sau polei. Aceasta reglementare este menita sa asigure siguranta rutiera in conditii de iarna si sa previna accidentele cauzate de lipsa aderentei.

Impactul utilizarii anvelopelor de iarna in timpul caniculei

Utilizarea anvelopelor de iarna in timpul verii sau in perioadele de canicula poate ridica probleme de siguranta si performanta. Anvelopele de iarna sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc care ramane flexibil la temperaturi scazute, asigurand aderenta necesara pe suprafete alunecoase. In schimb, la temperaturi ridicate, acest compus se poate uza mai rapid, afectand durabilitatea si eficienta anvelopei.

Recomandarile RAR pentru soferi

RAR recomanda soferilor sa utilizeze anvelopele potrivite pentru fiecare sezon pentru a asigura performanta optima si siguranta pe drumurile publice. In timpul verii, este indicat sa se foloseasca anvelope de vara, care sunt proiectate sa reziste la temperaturi ridicate si sa ofere aderenta pe drumurile uscate sau umede. Anvelopele „all season” pot fi o solutie intermediara, dar este important sa se tina cont de specificatiile si limitarile acestora.

Clarificarile RAR si recomandari pentru soferi

RAR a clarificat aspectele esentiale privind utilizarea anvelopelor de iarna si „all season” in contextul valurilor de canicula. Institutia subliniaza importanta respectarii legislatiei in vigoare si utilizarea anvelopelor adecvate pentru fiecare sezon, pentru a garanta siguranta pe drumurile publice si a evita sanctiunile legale. De asemenea, RAR reitereaza ca nu s-au produs modificari legislative care sa interzica utilizarea anvelopelor „all season” si ca posesorii de vehicule trebuie sa fie informati corect despre reglementarile in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *