Presedintele rus Vladimir Putin a declarat un armistitiu temporar in Ucraina, cu ocazia sarbatorilor pascale. Potrivit anuntului facut sambata, ostilitatile vor fi suspendate de sambata seara, ora 18:00 (ora Moscovei), pana in noaptea de duminica spre luni, la 00:00, marcand o pauza de 30 de ore in conflictul care a zguduit regiunea de peste doi ani.
Anuntul a fost facut in cadrul unei intalniri oficiale cu Seful Statului Major General, Valeri Gherasimov, si a fost transmis de agentia rusa de stat TASS. In discursul sau, Putin a declarat:
„Din considerente umanitare, astazi, de la ora 18:00 pana la ora 00:00 (de duminica spre luni), partea rusa declara un armistitiu de Paste. Ordon ca toate actiunile militare sa fie oprite in aceasta perioada.”
O pauza simbolica in mijlocul violentei
Desi prezentat ca un gest de bunavointa in contextul religios, anuntul vine pe fondul intensificarii recente a operatiunilor militare in estul Ucrainei. In ultimele zile, Rusia a raportat progrese teritoriale in regiunea Kursk, acolo unde armata ucraineana reusise o contraofensiva importanta in vara anului 2024.
Sambata, autoritatile ruse au informat ca fortele lor ar fi recucerit penultima localitate aflata sub control ucrainean in aceasta zona. Astfel, doar satul Gornal ar mai fi, potrivit surselor ruse, sub comanda trupelor ucrainene. Informatia a fost transmisa de AFP si EFE, citate de Agerpres.
Victime civile inainte de armistitiu
Tot sambata, cu putin timp inainte de anuntul armistitiului, o lovitura cu drona ucraineana asupra unei masini in regiunea Kursk s-a soldat cu moartea unei femei si ranirea unui barbat si a unui copil, a anuntat guvernatorul regiunii pe canalul sau de Telegram.
Aceste incidente subliniaza tensiunea de pe linia frontului, in ciuda incercarilor de a prezenta o imagine de calm temporar in perioada Pastelui.
Incalcari ale moratoriului anterior
Contextul actual este marcat si de promisiunile anterioare nerespectate. In urma cu o luna, presedintele rus ar fi acceptat un moratoriu de 30 de zile asupra atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, in urma unei discutii telefonice cu fostul presedinte american Donald Trump, pe data de 18 martie.
Totusi, in ciuda acestei promisiuni, fortele ruse au continuat sa loveasca instalatii energetice, zone civile si alte obiective esentiale din Ucraina. Acel „armistitiu energetic” s-a incheiat oficial vineri, potrivit unei declaratii a Kremlinului, dar a fost ignorat inca de la inceput, dupa cum au aratat atacurile constante asupra infrastructurii.
Aceasta incetare temporara a focului anuntata pentru Paste vine, asadar, dupa o perioada de intensificare a conflictului, in care promisiunile facute anterior nu au fost respectate.
Un armistitiu care ridica semne de intrebare
Armistitiul de 30 de ore pare a fi mai degraba un gest simbolic decat o intentie reala de dezescaladare. De-a lungul razboiului, astfel de pauze umanitare au fost frecvent anuntate de ambele parti, dar rareori respectate integral.
Lipsa de incredere intre cele doua tabere, lipsa unui mecanism de verificare internationala si istoricul promisiunilor incalcate fac ca acest gest sa fie privit cu prudenta atat de catre Ucraina, cat si de partenerii sai occidentali.
Reactii internationale?
Pana la aceasta ora, nu a existat un raspuns oficial din partea autoritatilor ucrainene privind armistitiul de Paste propus de Putin. De asemenea, nici liderii occidentali nu s-au pronuntat cu privire la sinceritatea sau impactul acestei initiative temporare.
Ramane de vazut daca linistea promisa pentru aceste 30 de ore se va reflecta si pe teren sau daca este doar o miscare de imagine intr-un conflict tot mai complex, cu mize care depasesc cu mult sarbatorile religioase.