Daca pana acum erai obisnuit doar cu clatitele dulci, acum afla ca poti face si clatite sarate in diferite combinatii. Acest desert deosebit de gustos si iubit de toata lumea, se poate transforma rapid intr-un fel principal. Pentru acest lucru nu trebuie sa fii un mare specialist ci doar sa amesteci ingredientele necesare cu indemanare.
Daca clatitele dulci sun facute dintr-un aluat subțire si sunt umplute cu gem sau nutella, cu topping de fructe deasupra, pentru clătitele sarate, aluatul este putin mai gros iar umplutura va fi de branza, sunca sau carne. Haideti sa vedem cateva combinatii sarate si apetisante.
Clătite cu branza si sunca
Pentru clatite ai nevoie de :
- 140 g de faina simpla
- 2 oua
- 25 g de unt topit
- 350 ml lapte semidegresat
- ulei pentru prajit
Pentru umplutura si topping
- 12 felii subțiri de șuncă
- 260 g de spanac, fiert
- 140 g de brânză Cheddar rasă
- 100 g de cremă de brânză
- 3 cepe verzi o mână de pesmet uscat
Mod de preparare :
Pune faina intr-un bol, adaugi ouale si untul in mijloc, apoi putin lapte si amesteci pana ce se omogenizeaza compozitia. Adauga pe rand restul de lapte si continua sa mixezi. In final, va trebui sa obtii un aluat asemanator smantanii lichide, deci nu foarte subtire.
Daca aluatul este gata nu iti ramane decat sa ungi tigaia cu ulei folosind o pensula de silicon. Toarna cate un polonic de compozitie pentru a face clatitele doar dupa ce tigaia s-a incins. Lasi pe foc doar doua minute apoi intorci clatita. Repeti procedura pana cand ai terminat tot aluatul.
Apoi ungi cu unt o tava de copt, pui umplutura de sunca si branza in fiecare clătita si o rulezi. Incalzeste cuptorul la 200C si pune toate clatitele rulate in tava. Fa rapid un topping amestecand smântâna cu restul de branza si ceapa verde, dupa preferinte. Intinde toppingul peste clatite si presara deasupra pesmetul. Pune totul la cuptor pentru o jumatate de ora, O sa observi ca acestea se umflasi vor avea o culoare aurie.. Serveste-le alaturi de o salata sau legume la tigaie. Clatitele sunt absolut delicioase si satioase.
Clatite cu dovleac, branza de capra si rozmarin
Pentru aluat ai nevoie de :
- 200 g de făina
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 crenguta de rozmarin, tocata
- 1 ou
- 300 ml lapte
- 25 g de unt
- 2 linguri de ulei de masline
- 250 g de dovleac cubulete
- 100g branza de capra
- seminte de dovleac si rucola pentru servit.
Mod de preparare :
Pune intr-un vas faina, praful de copt, rozmarinul si sarea si amesteca. Separat bate oula cu laptele si adauga-le peste compozitia de faina. Continua sa amesteci pana ce obtii un aluat destul de consistent, apoi pune-l la frigider pana ce pregatesti umplutura.
Pune intr-o tigaie o bucata de unt si 1 lingurita de ulei, apoi adauga dovleacul las ape foc timp de 10 minute, pana cand se rumeneste putin. Scoti apoi aluatul din frigider, adaugi branza de capra si dovleacul si amesteci usor. Unge cu ulei o tigaie antiaderenta, adauga cate o lingura de aluat si fa toate clatitele. Serveste-le cu salată de rucola.