Secretul unui humus de casa cremos si apetisant

Humusul este o pasta de naut care se consuma in mod special in aceasta perioada de post. Acesta este facut din naut fiert si pisat, amestecat cu tahini, suc de lamaie si usturoi. Deasupra se poate pune putin ulei de masline, cateva boabe de naut intregi, patrunjel sau paprika.

Se serveste cu lipii sau biscuiti crocanti si are un gust foarte bun.  In orientul Mijlociu si in Egipt  ingredientele de baza ale humusului sunt : nautul, susanul, lamaia si usturoiul. Nautul se folosea si in tocanite sau alte preparate calde iar nautul pasat se consuma rece cu tahini.

Humusul are foarte multe beneficii pentru sanatate. Acesta este nutritiv si contine un aport important de proteine.  O portie de 100 de grame de hummus are 166 calorii, 9,6 grasimi: 7,9 grame proteine, 14,3 grame carbohidrati, 6 grame fibre.Hummusul contine proteine vegetale, ceea ce inseamna ca reprezinta alegerea perfecta pentru persoanele care urmează o dieta vegetariana.

Proteinele ajuta la o crestere optima si intaresc imunitatea. Humusul mai contine fier, acid folic, fosfor si vitamine din complexul B, care sunt absolut esentiale pentru buna functionare a organismului in special pentru vegetarieni. Acestia nu isi pot lua vitaminele de care au nevoie din alte alimente.Un consum optim de proteine iti protejeaza corpul de infectii, boli sau leziuni.

Hummusul contine o gama larga de ingrediente sanatoase care ofera nenumarate beneficii. Uleiul de masline virgin lupta in mod eficient impotriva inflamatiilor cronice. Acesta este bogat in antioxidanti care au proprietati antiinflamatorii si are acelasi rol ca si cel al medicamentelor antiinflamatorii.

Semintele de susan din care se face tahini, ajuta la reducerea diferitelor tipuri de inflamatii din organism.

Iata de ce ai nevoie pentru a face hummus acasa :

  • 1 cutie de naut,
  • ½ lingurita de bicarbonat de sodiu (daca se folosesc boabe de naut la conserva)
  • ¼ cana de suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi tocat
  • ½ lingurita de sare de mare fina, dupa gust
  • ½ cana de tahini
  • 2 – 4 linguri de apa rece
  • ½ lingurita de chimen macinat
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin

Ca si garnitura se poate folosi: un strop de ulei de masline, praf de sumac, paprika macinata, patrunjel proaspat tocat.

Mod de preparare : Se pune năutul intr-o oala pe foc si se adauga bicarbonatul de sodiu. Se adauga putina apa se lasa acoperit, apoi se da focul mare pana ajunge la punctul de fierbere. Lasa la fiert pentru 20 de minute. Cand este gata vei observa ca ii cade pielita. Scurge nautul si trece un jet de apa rece peste el. Mixeaza cu ajutorul unui robot de bucatarie sau blender, combina-l cu sucul de lamaie, usturoiul si sarea.

Pune apoi usturoiul tocat foarte fin si mai mixeaza la robot pentru a obtine o pasta groasa si cremoasa. Pe masura ce mixezi adauga pe rand si lingurile de apa, apoi chimenul si stropeste cu ulei de masline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *