Serviciul National de Informatii (NIS) din Coreea de Sud a declarat ca aplicatia chineza de inteligenta artificiala DeepSeek colecteaza excesiv datele utilizatorilor si foloseste toate informatiile introduse pentru a-si antrena modelul AI. Agentia a avertizat, de asemenea, ca aplicatia ofera raspunsuri diferite in functie de limba utilizata, in special pe teme sensibile pentru Coreea de Sud.
In urma acestor constatari, NIS a emis o notificare oficiala catre agentiile guvernamentale, recomandand masuri stricte de securitate cibernetica pentru a preveni scurgerile de informatii.
Potrivit Reuters, mai multe ministere din Coreea de Sud au blocat accesul la aplicatie, alaturandu-se astfel Australiei si Taiwanului, care au emis deja avertismente sau au impus restrictii privind utilizarea DeepSeek.
DeepSeek, acuzata de transmiterea datelor utilizatorilor catre servere din China
Potrivit NIS, DeepSeek functioneaza diferit fata de alte servicii AI generative, avand capacitatea de a transfera istoricul conversatiilor si de a colecta tiparele de tastare ale utilizatorilor. Aceste date pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor, ceea ce ridica ingrijorari majore legate de confidentialitate si securitate.
Agentia sud-coreeana a descoperit ca DeepSeek comunica cu servere detinute de companii chineze, inclusiv volceapplog.com, ceea ce inseamna ca datele utilizatorilor sud-coreeni sunt stocate in China. Conform legislatiei chineze, guvernul de la Beijing poate solicita acces la aceste informatii in orice moment.
In urma acestor dezvaluiri, mai multe ministere din Coreea de Sud au restrictionat accesul la aplicatie. Masuri similare au fost luate si in Australia si Taiwan, unde autoritatile au emis avertismente privind riscurile de securitate asociate utilizarii DeepSeek.
Publicitatea si utilizarea datelor utilizatorilor
NIS sustine ca DeepSeek ofera acces nelimitat advertiserilor la datele utilizatorilor. Acest lucru ridica intrebari serioase despre modul in care datele sunt colectate, procesate si utilizate in scopuri comerciale.
Problema confidentialitatii utilizatorilor este cu atat mai grava cu cat aplicatia nu ofera transparenta in ceea ce priveste modul in care datele sunt gestionate.
Controversa legata de raspunsurile DeepSeek
O alta problema semnalata de NIS este modul in care DeepSeek ofera raspunsuri diferite in functie de limba utilizata.
De exemplu, atunci cand utilizatorii intreaba despre originea kimchi, un preparat traditional coreean, aplicatia raspunde astfel:
- In limba coreeana – Kimchi este un preparat traditional coreean.
- In limba chineza – Kimchi isi are originea in China.
Aceasta discrepanta este semnificativa, avand in vedere disputele recente dintre utilizatorii sud-coreeni si chinezi privind originea acestui preparat.
DeepSeek este acuzata si de cenzurarea raspunsurilor la intrebari despre subiecte politice sensibile. De exemplu, atunci cand utilizatorii intreaba despre masacrul din Piata Tiananmen din 1989, aplicatia evita raspunsul si sugereaza schimbarea subiectului: „Sa vorbim despre altceva.”
Reactia Chinei la acuzatiile Coreei de Sud
DeepSeek nu a oferit inca un raspuns oficial cu privire la acuzatiile NIS.
Intrebat despre restrictiile impuse de autoritatile sud-coreene, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din China a declarat pe 6 februarie ca guvernul de la Beijing pune accent pe protejarea datelor utilizatorilor si respecta legile internationale privind confidentialitatea.
Acesta a adaugat ca China nu solicita companiilor sau persoanelor sa colecteze sau sa stocheze date in mod ilegal. Coreea de Sud si alte tari iau masuri pentru a proteja datele utilizatorilor de posibile riscuri legate de DeepSeek. In timp ce guvernul sud-coreean indeamna la prudenta in utilizarea acestei aplicatii, China respinge acuzatiile si sustine ca respecta normele internationale.
Evolutia acestui caz ar putea influenta si alte state in luarea unor masuri similare impotriva aplicatiilor de inteligenta artificiala suspectate de colectarea abuziva a datelor utilizatorilor.