Tehnici de prim-ajutor pentru situatii de urgenta

De-a lungul vietii ne putem afla in ipostaze diferite iar uneori avem nevoie de a primi ajutor, alteori de a a acorda primul ajutor unei persoane aflate in dificultate. Din acest punct de vedere, este bine sa cunosti cateva tehnici specifice de prim-ajutor.

Acestea pot salva multe vieti, desi sunt multi oameni care nu cunosc notiunile de bază in materie de acordare a ajutorului in caz de urgenta. Este important sa cunoasteti cateva detalii despre modul in care se poate interveni pană la sosirea ambulantei pentru a salva viata unui om.

Astfel de intervenții prompte reprezinta un mare ajutor pentru persoanele aflate in pericol. Pana la venirea medicilor trebuie sa stii cum sa intervii prompt si rapid pentru a incerca sa salvezi o persoana aflata in pericol. Daca va aflati intr-o astfel de sittuatie trebuie sa indeparatati mai intai curiosii din jurul pacientului pentru a nu-l agita si mai tare.

Apoi, principal preocupare este controlarea functiilor vitale ale pacientului. Trebuie sa verificati daca victima este constienta, daca respira iar circulatia sangelui se afla in limitele normalitatii. Urmatorul pas consta in efectuarea manevrelor de resuscitare care sunt vitale pentru viata pacientului, aflat in pericol.

Resuscitarea reprezinta o combinatie intre compresiile toracice si respiratia gura la gura. Asadar, trebuie sa ingenuncheati langa victima, sa puneti podul palmei drepte in mijlocul cutiei toracice iar podul celeilalte palme deasupra cu degetele incrucisate. Trebuie sa aveti umerii deasupra pieptului pacientului iar cu mainile intinse, apasati perpendicular cam 4–5 cm.

Trebuie efectuate in jur de 30 de compresii toracice la o frecventa de circa 100 de compresii pe minut, adica 2 compresii intr-o secunda. Victima nu trebuie apasata pe coaste, pe partea superioară a stomacului sau pe partea inferioara a sternului. Pentru a-i face victimei respiratie gura la gura trebuie sa-i aplecati capul spre spate si sa-i ridicati barbia.

Puneti mana pe fruntea persoanei bolnave, strangeti-i narile intre degetul mare si aratator, si mentineti-i barbia ridicata si deschideti-i gura. Inspirati normal si acoperiti gura victimei complet cu gura dumneavoastra. Este esential sa expirati in mod uniform aerul in gura victimei si sa verificati daca cutia toracica incepe sa se ridice. O respiratie trebuie sa dureze in jur de o secunda. Pentru ca procedura sa aiba succes trebuie sa aplicati doua respiratii gura la gura.

Pentru salvarea unei persoane de la incec trebuie sa scoti victima din locul accidentului, tinand cont de riscurile personale si abilitatea salvatorului. Incepe prin a curata caile respiratorii de materiale straine iar daca victima a inghitit apa se pun mainile sub abdomenul victimei si se ridica. Daca aceasta nu respira spontan, trebuie intinsa pe o suprafata plana si se incepe respiratia artificiala. Se verifica baaăile inimii la artera carotida iar daca nu are puls se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

In caz de insolatie puternica, primul lucru care trebuie facut este ca victima sa fie mutată cat mai repede intr-un loc racoros. Victima trebuie dezbracata si asezata astfel incat sa poata respira cat mai usor. Corpul trebuie racorit cu apa nu foarte rece, care poate fi pulverizata pentru scaderea rapida a temperaturii corporale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *