Topul greselilor comise de tinerii investitori în domeniul imobiliarelor

Domeniul imobiliar, mai mult decat alte domenii, este foarte atractiv pentru investitii. Si asta mai ales in estul Europei, datorita marjei de dezvoltare economice, care atrage dupa sine o crestere constanta a preturilor proprietatilor, fie ca e vorba de terenuri, de blocuri, de cladiri de birouri sau de ansambluri rezidentiale.Cotatiile proprietatilor imobiliare sunt direct proportionale cu investitiile facute in infrastructura sau in economia unei tari.

Un drum express, o autostrada, un parc, proiectate dupa cele mai inalte standarte, cu programe cum ar fi Revit 2020, creste valoarea terenurilor adiacente si implicit atractivitatea zonei pentru noi investitii.Pretul apartamentelor sau caselor din zona unde se construieste un mall sau se introduce o noua linie de transport in comun, creste si el. Sau dimpotriva, apropierea prea mare de un centru comercial, de un pasaj nou construit sau de un nou obiectiv industrial poate reduce dramatic valoarea locuintelor.

Sunt multe criterii de care investitorii trebuie sa tina cont. Multi dintre ei, in special cei tineri si fara experienta, fac greseli care se reflecta dramatic in bilantul contabil.Cea mai comuna greseala este aceea de a alege subiectiv si nu obiectiv.O cladire cu o arhitectura interesanta, un imobil amplasat intr-o zona atractiva fac cu ochiul oricui, insa un investitor trebuie sa fie atent la tot. Si prin tot se intelege, pe langa starea constructiei si regimul juridic al cladirii, obligatiile proprietarului si specificatiile contractului.

Nu oricine se pricepe la toate aceste aspecte, de aceea, solutia logica este apelarea la un avocat imobiliare. Este persoana cea mai potrivita sa descalceasca toate actele, sa verifice autorizatiile de constructie si eventualele ipoteci.O alta greseala pe care o fac tinerii investitori este sa incheie rapid contracte de vanzare cumparare fara sa stea prea mult pe ganduri, daca li se pare ca pretul negociat este unul bun.

Contractele ascund uneori clauze care pot transforma rapid o investitie promitatoare intr-o piatra de moara pentru portofoliul imobiliar. Tot avocatul imobiliare este persoana care te poate feri de necazuri atunci cand mergi la notar sa semnezi contractul.El iti poate negocia prevederi mai avantajoase si te poate scuti de cheltuieli ulterioare neprevazute.

Un investitor imobiliar trebuie sa gandeasca doar in termeni de profit, orice alte calcule pot scadea zerouri din profit, sau, si mai rau, pot inclina balanta in sens negativ.De aceea, trebuie evitata greseala facuta de multi de a nu tine cont de rentabilitatea investitiei.Nu e suficient ca pretul de achizitie sa fie bun si cheltuielile de reparatii sau renovare sa fie mici.

Pe langa acestea, mai sunt impozitele si taxele si totul se scade din pretul obtinut din inchiriere sau revanzare.Daca pretul zonei nu justifica investitiile totale, proprietatea respectiva e de ocolit.Greseli frecvente se fac si in cazul terenurilor: un lot amplasat excelent cu un pret avantajos poate fi o investitie toxica daca planul urbanistic zonal nu permite decat construirea unor cladiri de o anumita inaltime.

Trebuie verificat si daca sunt trase toate utilitatile, deoarece daca retelele de apa, electricitate, gaz sau canalizare nu trec prin apropiere, obtinerea unei autorizatii dureaza, iar lucrarile de extindere a acestor retele se pot ridica la sume cu multe zerouri.

Un avocat imobiliare va sti sa verifice care este regimul de constructie, daca exista restrictii legate de suprafata construita sau de eventualele cai de acces sau alte obligatii contractuale.
In concluzie, ca orice investitie, domeniul imobiliar nu este un pariu castigator decat pentru cei care, pe langa bani, au in echipa lor de specialisti un avocat imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *