Musetelul este o planta erbacee, inrudita cu floarea-soarelui si papadia. Acesta mai poarta denumirea de romanita. Este cunoscut pentru efectele sale benefice pentru organism, inca din cele mai vechi timpuri.
Ceaiul de musetel s-a folosit inca din trecut pentru ameliorarea problemelor digestive si reumatice, pentru indepartarea infectiilor cu paraziti digestivi dar si pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritatii sau alte afectiuni ale pielii.
Aceasta planta poate fi utilizata sub forma de:
- Infuzii si ceaiuri
- Bai cu ceai de musetel
- Inhalatii cu ceai de musetel
- Capsule sau comprimate
- Extract de musetel
- Uleiuri esentiale
- Creme
- Unguente
Floarea de musetel contine in jur de 120 de compusi, dintre care se remarca mai multe principii active din categoriile flavonoizilor si terpenoizilor. Musetelul este renumit si pentru uleiurile esentiale pe care le contine, acestea fiind des utilizate in industria cosmetica.
Musetelul contine: acid salicilic, vitamina A, riboflavina, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan si sodiu, flavonoizi, terpenoizi, cumarine si spiroeteri. Beneficiile musetelului sunt nenumarate, de aceea este folosit cu succes pe scara larga.
Musetelul se foloseste in medicina traditionala, pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si astringente. Acesta se consuma atat sub forma de ceai sau comprimate si ajuta la ameliorarea ranilor, ulcerului, eczemelor, iritatiilor durerilor reumatice si hemoroizilor, dar si diminuarea simptomele de raceala.
De asemenea ajuta la ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale sau a gingiilor si este folosit ca sedativ pentru a reduce anxietatea. De asemenea, ajuta la diminuarea problemelor digestive, cum ar fi: starile de greata, diareea si indigestia.
Alte beneficii ale musetelului:
- Ofera un somn linistitor
Ceaiul de musetel are un efect calmant datorita apigeninei, un antioxidant care se regaseste in infuzia de musetel. Aceasta substanta influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce ajuta la reducerea starii de anxietate si la stimularea somnului.
- Joaca rolul unui balsam pentru sistemul digestiv
Extractul de musetel scade in mod semnificativ riscul aparitiei problemelor gastrointestinale. Acesta are proprietati puternice antiinflamatorii si amelioreaza imediat crampele si diareea. De asemenea, este extrem de util in prevenirea aparitiei ulcerului stomacal, fiind un inhibitor al aciditatii din stomac si a bacteriilor care duc la aparitia ulcerului.
- Ajuta la slabit
Ceaiul de musetel are proprietati diuretice si detoxifiante, astfel ca ajuta la eliminarea excesului de apa si a toxinelor din corp. In plus, are un efect inhibitor al apetitului.
- Ajuta la indepartarea durerilor menstruale
Ceaiul de musetel are efect calmant in cazul acestor dureri si reduce starii de anxietate.
- Este util pentru curatarea zonei intime
Zona intima este foarte sensibila si vulnerabila la bacterii si ciuperci, de aceea trebuie adoptate masuri de igiena riguroase. Pot aparea dezechilibre ale florei vaginale, care au ca simptome mirosuri neplacute, mancarimi, inflamatii, inrosirea pielii. Musetelul este un remediu natural excelent in acest sens pentru ca sustine echilibrul zonei intime fara a afecta pH-ul.
Puteti face spalaturi cu ceai de musetel in zona intima, amestecand doua linguri de planta cu un litru de apa si fierbeti la foc mic. Lasati amestecul la infuzat zece minute, apoi strecurati si lasati la racit. Folositi acest amestec pentru spalaturi de doua ori pe zi.