Trigger finger este o afectiune care provoaca durere, rigiditate si senzatia de blocare sau prindere atunci cand indoi sau indrepti un deget. Cunoscut si sub denumirea de deget in resort sau tenosinovita stenozanta, trigger finger este una dintre cele mai des intalnite tulburari de functie la nivelul mainii, alaturi de maladia de Quervain.
Degetul inelar si degetul mare sunt cel mai adesea afectate, insa boala poate afecta orice alte degete.
Aceasta patologie se remarca prin fortarea degetului blocat in incercarea de a-l indrepta si producerea unei pocnituri sau plesnituri mai mult sau mai putin dureroase. Deoarece poate provoca disfunctia degetului afectat si durere in mana, afectiunea poate fi confundata cu boala Dupuytren.
Cauzele degetului in resort
Afectiunea este cauzata de dezvoltarea unei inflamatii (iritatii) si de ingrosarea unei parti a tendonului flexor. In acest fel, apare un nodul pe tendon, care determina blocarea alunecarii acestuia prin tunel – scripete. De regula, acest blocaj, respectiv pocnitura ce survine la indoire, se iveste la baza degetului.
S-a remarcat, de asemenea, ca trigger finger apare mai mult la persoanele de sex feminin si la pacientii care sufera de artrita reumatoida, guta sau sindromul de tunel carpian. Totodata, boala poate aparea la persoanele care au suferit in numarate randuri microtraumatisme minore la nivelul mainii.
Simptomele degetului in resort
Unele simptome ale degetului in resort pot include:
-
Durere: Trigger finger poate incepe cu disconfort simtit la baza degetului afectat, in locul in care degetul se uneste cu palma. Acesta poate fi singurul simptom initial. Durerea se simte, de obicei, in timpul efectuarii activitatilor ce implica apucare sau prindere. In timpul odihnei, durerea este posibil sa dispara. In timp, daca inflamatia tendonului creste, durerea, presiunea si disconfortul vor aparea chiar si in momentele in care mana nu este utilizata.
-
Umflatura: Trigger finger poate duce la dezvoltarea unui nodul pe tendon pe scripetele A1 al degetului. Poate fi vorba de o umflatura nodulara sau de un chist umplut cu lichid.
-
Rigiditate sau imposibilitatea miscarii: Trigger finger poate cauza deget blocat mana. Acest simptom apare mai mult la pacientii care se confrunta deja de ceva timp cu aceasta afectiune, lasand-o netratata. Ei au parte, de regula, de deget blocat dimineata, dar se intampla sa sesizeze aceasta problema si in alte perioade ale zilei.
-
Simptome mecanice: Trigger finger poate provoca senzatii sau miscari anormale care sunt adesea descrise ca pocnituri sau plesnituri in timpul indoirii sau indreptarii degetului afectat. La inceput, aceasta pocnitura poate fi nedureroasa sau cu un usor disconfort, dar pe masura ce interactiunea dintre tendon si scripete devine mai stransa, durerea poate creste.
Un video cu tot ce trebuie sa stii despre degetul blocat, cu stadii de evolutie si grade de blocaj poti vedea mai jos:
Cum se trateaza degetul in resort?
In stadiile incipiente, boala poate fi tratata nechirurgical, prin repaos functional al degetului si fixarea acestuia pe o atela, prin aplicarea locala a unor antiinflamatoare sau prin infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului.
Cazurile avansate trebuie tratate doar prin tratament chirurgical. Acesta implica interventia asupra scripetelui sau ligamentului anular (de regula, A1) pentru marirea lui, in asa fel incat sa se favorizeze o alunecare libera a tendoanelor.
Citeste mai multe detalii despre detul in resort sau blocat!